Hirdetés

Borzalmas, emberre veszélyes ragadozó bukkant fel a Balatonban

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós aligátorteknőst emelt ki Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász.

Éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából 20 centi páncélhosszú aligátorteknőst pillantott meg - írja az Időkép.

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet - mondta el a lapnak Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé.

Az aligátorteknős az USA nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Pénteken Balatonfűzfőről kapott egy telefont, hogy egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst fogtak el, de ő sajnos később megszökött. Ez a teknősfajta szintén veszélyes a környezetére, mert védett állatokat, védett növényeket fogyaszt (fiatalon ragadozó, később növényevésre tér át).

Nagyon fontos, hogyha bárki olyan teknőssel találkozik, amely nem őshonos, netán ráun az otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel Pécsi Tibort, a Teknős Park ugyanis befogadja és gondozza ezeket a példányokat, a szabadban kószálva viszont komoly problémákat okozhatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés