Hirdetés

Mire készül Észak-Korea? Kim Dzsong Un hadserege megint kilőtt két ballisztikus rakétát

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított kedden – közölte Dél-Korea egy nappal azután, hogy öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot kezdte meg az Egyesült Államokkal.

A két rakétát a Keleti-tenger irányába bocsátották ki, Dél-Hvanghe tartomány Jangjon településének térségéből reggel 7 óra 41 perc és 7 óra 51 perc között. Phenjan vasárnap két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról a „Szabadságpajzs” elnevezésű közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok kezdetének előestéjén - írja a 24.hu.

Illusztráció

Észak-Korea azt állítja, hogy az indítás célja "nukleáris elrettentő képességeinek ellenőrzése" volt, közben pedig bírálta a két szövetséges közötti hadgyakorlatot. Phenjan kijelentette, ezeket a manővereket területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul megsemmisítő fellépést ígér.

Phenjan 2022-ben visszafordíthatatlannak minősítette atomhatalmi státuszát, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megsértve rekordszámú ballisztikus tesztet hajtott végre. A múlt héten Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte hadseregének, hogy fokozza a katonai manővereket egy valódi háborúra való felkészülés jegyében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés