Hirdetés

Küszöbön egy újabb háború? Észak-Korea fenyegetőzni kezdett

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Kim Dzsongun Észak-Korea vezetője kedden azzal fenyegetőzött, hogy Japán ellen "határozott katonai lépést fog tenni":

Phenjan fenyegetőzése négy nappal azután hangzott el, hogy Japán olyan biztonsági stratégiát jelentett be, amely magába foglalja az ellenséges célpontok elleni ellencsapás képességét. Tokió azt is közölte, hogy megduplázza katonai kiadásait és felkészíti magát a Kína és Észak-Korea jelentette fenyegetésekkel szemben.

Japán kijelentését Észak-Korea úgy látja, hogy a szigetországnak az ellencsapás-képesség megszerzésére irányuló törekvésének semmi köze az önvédelemhez, hanem egyértelmű kísérlet arra, hogy "megelőző támadási képességet szerezzen, amely más országok területére irányuló csapások indítására szolgál" - közölte az Index.

Később Phenjan az Egyesült Államokat azzal vádolga meg, hogy támogatja és szítja a japán katonai ambíciókat, amivel aláássa a regionális békét. Mint ismert, Japánt, Dél-Koreát és az Egyesült Államokat rendkívül komoly aggoalommal tölti el, hogy Észak-Korea nukleáris töltetű rakétákkal kísérletezik. 

Kedden Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára azzal vádolta Észak-Koreát, hogy rakétakísérleteivel "komoly és sürgető fenyegetést" jelent Japán és a régió biztonságára.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés