Hirdetés

Kim Dzsong Un váratlan dologgal bombázza Dél-Koreát: szeméttel és ürülékkel

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Gyanús, fehér lufik tűntek fel Dél-Korea felett, és landoltak a földön. Mindegyikhez egy-egy zsákot rögzítettek, amiben váratlan dolgok voltak. 

Az elmúlt években szinte nem telt el úgy hónap, hogy Észak-Korea ne tesztelt volna éppen valamilyen rakétát. Hétfőn egy kémműholddal is megpróbálkoztak, ám az Dél-Korea jelentése szerint röviddel a kilövés után darabjaira hullott. 

Most úgy tűnik, újra kilőttek valamit Kim Dzsong Unék, ám ezúttal nem rakátéról és nem is műholdról volt szó, hanem szemétről.

Igen, Észak-Korea legalább 260 szemetet szállító léggömböt dobott le Dél-Koreában, ami arra késztette a hatóságokat, hogy figyelmeztessék a lakosokat, maradjanak otthon - írja a BBC

A dél-koreai hadsereg arra is figyelmeztette a lakosságot, hogy ne érintsék meg a fehér léggömböket és a hozzájuk csatolt műanyag zacskókat, mert azok „mocskos hulladékot” tartalmaznak. A léggömböket kilenc dél-koreai tartományból nyolcban észlelték, és most elemzik őket.

Észak- és Dél-Korea egyaránt használ léggömböket propagandakampányaiban az 1950-es évekbeli koreai háború óta. A dél-koreai hadsereg korábban közölte, hogy vizsgálja, vannak-e a léggömbökben észak-koreai propagandalevelek.

A mostani incidens napokkal azután történt, hogy Észak-Korea közölte, hogy megtorolja a déli aktivisták által a határ menti területeken „gyakran szétszórt szórólapokat és egyéb szemetet”.

„Hamarosan hulladék lesz szétszórva a határ menti területeken és a Koreai Köztársaság belsejében, és akkor majd az ország közvetlenül tapasztalni fogja, hogy mekkora erőfeszítést igényel ezek eltávolítása” - mondta Kim Kang Il észak-koreai védelmi miniszterhelyettes az állami médiának adott vasárnapi nyilatkozatában.

A közösségi médiában megosztott fényképeken fehér lufikhoz zsinórral rögzített zsákok láthatók, amelyekben többek között vécépapír, föld és elemek vannak. A dél-koreai Yonhap hírügynökség arról számolt be, hogy „a lezuhant léggömbök némelyikén a sötét szín és szag alapján úgy tűnik, hogy ürülék volt”.

A dél-koreai hadsereg „a nemzetközi jog egyértelmű megsértéseként” könyvelte el a cselekményt.

„Ez komolyan veszélyezteti népünk biztonságát. Észak-Korea teljes mértékben felelős azért, ami a léggömbök miatt történik, és szigorúan figyelmeztetjük Észak-Koreát, hogy azonnal hagyja abba ezt az embertelen és durva akciót” - közölte a hadsereg.

A hónap elején egy dél-koreai székhelyű aktivista csoport azt állította, hogy 20 léggömböt küldött át a határon, amelyeken Phenjan-ellenes szórólapok és koreai popzenét tartalmazó pendrive-ok voltak.

A szöuli parlament 2020 decemberében elfogadott egy törvényt, amely büntethetővé teszi a Phenjan-ellenes röplapok forgalomba hozatalát, de a kritikusok a szólásszabadsággal és az emberi jogokkal kapcsolatos aggályokat fogalmaztak meg. Erre válaszul Észak-Korea olyan léggömböket is fellőtt dél felé, amelyek Szöul vezetőit támadták. Az egyik ilyen 2016-os kilövés során a léggömbök állítólag vécépapírt, cigarettacsikkeket és szemetet szállítottak. A szöuli rendőrség ezeket „veszélyes biokémiai anyagoknak” minősítette.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés