Hirdetés

“Meghalok, nem úgy, ahogy terveztük” - Erzsike óvó néni szívszorító vallomást tett

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

“Az eutanázia az nem olyan ördögtől való történet” - mondta a Heti Napló Sváby Andrással riporterének Dunavölgyi Erzsébet, aki alig fél éve kapta meg a diagnózist, ALS-e van.

Karsai Dánielnek köszönhetően az egész ország megismerte az amiotrófiás laterálszklerózist, azaz az ALS nevű betegséget, az alkotmányjogász most nemzetközi bíróságon küzd az eutanáziáért. A sikere azonban nem csak neki, sokaknak adna reményt, köztük Dunavölgyi Erzsébetnek, azaz Erzsike óvó néninek is, aki 38 éven át nevelte a gyerekeket, aztán egy nap minden megváltozott. “Egyszer a szokásos tornaórát tartotta az ovisoknak, amikor lábujjhegyre állt és a lábai visszaestek. Akkor még azt hitte, csak túlerőltette magát, sokat kirándult, biciklizett, úszott” - mondta a Naphire.hu-nak Török Réka, majd miután végigjárta a szakrendelőket, majd a ritka betegségek intézetébe feküdt be.

“Ott mondták, hogy igen, ez egy motoneuron megbetegedés, de még akkor nem tudták pontosan, hogy ALS, hanem levették a gerincvizet meg a vért és génvizsgálatot csináltak, és 2023 júliusában kaptam meg a hivatalos eredményt, hogy génmutációs als-em van” - mondta a Heti Napló kamerái előtt Erzsébet, aki akkor bottal még tudott járni és az óvodába is bejárt, de hamar kerekesszékbe került és már augusztusban ott kellett hagynia a munkáját és a gyerekeket. Rokkantnyugdíjas lett, ápolót csak napi két orra tud fizetni, párja és lánya felváltva segít neki, napközben viszont egyedül van a gondolataival.

“Valójában tudják, hogy meghalok, nem úgy, ahogy terveztük… sír… tehát ők azt mondják, szívesen csinálnak mindent, ami nekem kell, de hát ők nem rabszolgák. Az nem lehet, hogy az ő életük tönkremenjen, ők úgy mutatják, hogy jól viselik, én nem viselem olyan jól” - folytatta Erzsike, aki hozzátette: ennél a betegségnél nincs stagnálás, naponta romlik az állapota. Hogy ez miben nyilván meg a hétköznapokban? Hogy mit csinál, ha egy-egy nap mégsem megy el hozzá az ápolója? S hogy hogyan éli meg a betegségét egy másik, ALS-sel diagnosztizált beteg, Béla? Mindez kiderült vasárnap este az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorból.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés