Hirdetés

18+: bestiálisan megerőszakoltak és megöltek egy fehérorosz menekült nőt Lengyelországban

Nap Híre portré Nap Híre

Mintegy ezer ember gyűlt össze szerdán Varsóban a szexuális erőszak elleni tüntetésen, miután egy brutálisan megerőszakolt és meggyilkolt fehérorosz bevándorló halála sokkolta a Lengyelországban élő fehérorosz menekültek közösségét.

A 25 éves Liza, akit csak keresztnevén azonosítottak, a múlt héten halt meg a kórházban, miután éjszaka Varsó belvárosában sétálva brutálisan megtámadták és megerőszakolták.

Egy 23 éves férfit azóta őrizetbe vettek és vádat emeltek ellene. A támadás felháborodást váltott ki a nők jogait védő csoportok és az országukból Lengyelországba menekült fehéroroszok közösségének körében.

A tüntetők gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el a támadás helyszínén – írja az AFP.

"Liza egy jobb életet keresve érkezett Lengyelországba. Lengyelországban azonban elvették tőle az életét" - mondta a tömegnek Maja Stasko, a tüntetés társszervezője.

A résztvevők, akiket a szervezők arra kértek, hogy feketébe öltözzenek, fehérorosz és lengyel nyelvű táblákat tartottak a kezükben, amelyeken többek között a "A nők nem zsákmányok" és a "Csak hazafelé sétáltam" feliratok szerepeltek.

Hivatalos adatok szerint Lengyelországban 2023-ban közel 80 ezer fehérorosz élt, akik közül sokan az otthoni politikai elnyomástól való félelmükben menekültek a szomszédos országba.

"Ez mindannyiunk számára tiszta sokk volt" - mondta az AFP-nek a támadásról Anna, egy Lengyelországban élő, informatikai területen dolgozó fehérorosz nő, aki nem kívánta teljes nevét megadni. "Azért menekültünk el Fehéroroszországból, hogy itt keressük a békét, és most nem a [minszki] rezsim, hanem az emberek áldozatai lettünk" - mondta a 25 éves nő.

A szervezők szerint a külföldön szexuális erőszak áldozatául esett fehéroroszok menekültként további akadályokkal szembesülnek, többek között a bűnüldöző szervek velük szembeni magatartását is, amely bizalmatlanságot vált ki belőlük. "Olyan tapasztalataink vannak a rendőrséggel kapcsolatban, hogy nehéz elhinnünk, hogy ha felhívjuk a rendőrséget, akkor hinni fognak nekünk, és hogy valaki cselekedni fog" - mondta Nasta Bazar fehérorosz aktivista az AFP-nek.

"Nagyon szeretném, ha minden nő tudná, hogy mindig lesznek nők, akik támogatják őket... és hogy vannak olyan fehérorosz szervezetek, amelyek segítenek" - tette hozzá Bazar.

A tüntetéshez csatlakoztak a nők jogaiért küzdő aktivisták és ukrán résztvevők is, mivel a háború sújtotta országból mintegy egymillió menekült él jelenleg az EU-tag Lengyelországban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés