Hirdetés

Durván egymásnak esett Orbán két szövetségese a Hamász miatt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Erdogan török elnök a gázai konfliktussal kapcsolatos eddigi leghatározottabb nyilatkozatában szerdán azt mondta, hogy a Hamász palesztin fegyveres csoport nem terrorszervezet, hanem a palesztin földek és a palesztin nép védelméért harcoló szabadságharcos csoport.

Erdogan a kormányzó párt törvényhozói előtt felszólalva azonnali tűzszünetre szólított fel az izraeli és a palesztin erők között, és azt mondta, hogy a muszlim országoknak együtt kell fellépniük a térség tartós békéjének biztosítása érdekében – írja a Reuters.

Több mint két hét telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1400 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

"A Hamász nem terrorszervezet, hanem szabadságharcos csoport, ’mudzsahedinekből’ áll, amely a földjei és népe védelmében vív harcot" - mondta, egy arab szót használva, amely azokat jelöli, akik a hitükért harcolnak. Erdogan a Hamász elleni izraeli megtorlást támogató nyugati hatalmakat is bírálta, mondván, hogy "az Izraelért hullatott nyugati könnyek a csalás megnyilvánulásai".

Salvini kiakadt

Hivatkozás másolása

Törökország számos NATO-szövetségese terrorista csoportnak tekinti a Hamászt, és Erdogan megjegyzései gyors visszautasítást váltottak ki Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesből, aki szerint azok "súlyosak és undorítóak, és nem segítik a de-eszkalációt". "Javasolni fogom kollégámnak (Antonio) Tajani külügyminiszternek, hogy küldjön hivatalos tiltakozást és hívja be a török nagykövetet" - mondta Salvini egy feljegyzésben.

Törökország elítélte a Hamász október 7-i dél-izraeli ámokfutását, amelynek során 1400 ember, többségükben civilek vesztették életüket, de egyben visszafogott reakcióra szólította fel Izraelt.

Azóta határozottan elítélte a terrorszervezet által ellenőrzött Gáza övezetet ért izraeli heves bombázásokat, miközben felajánlotta, hogy közvetít a konfliktusban, és több humanitárius segélyszállítmányt küldött az övezetbe.

Éles bírálat Erdogantól Izraelnek

Hivatkozás másolása

Erdogan azzal vádolta Izraelt, hogy kihasználja Törökország úgynevezett jó szándékát. Törökország korábban azon dolgozott, hogy helyrehozza a régóta feszült kapcsolatait Izraellel, ám Erdogan most bejelentette, hogy a gázai események miatt lemondta tervezett izraeli útját.

Törökország, amely területén a Hamász több tagja tartózkodik, támogatja a kétállami megoldást az évtizedes izraeli-palesztin konfliktusban. A török kormánypárt közeli ideológiai rokonságban áll a Muszlim Testvériség palesztin szárnyának is tekinthető Hamásszal.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés