Hirdetés

Pánik Európában: fűtött sportcsarnokba menekítenék az embereket a fagyhalál elől

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az energiaválság miatt vészforgatókönyv is készült

Hivatkozás másolása

Szélsőséges ötletekkel készülnek Európa számos államában a „sötétség telére”. Az energiaválság mélypontját még csak nem is látni. Magyarországon is veszélybe kerülhetnek a fogyasztók és a rezsicsökkentés maradék része is áldozatul eshet Putyin bosszújának.

Az európai vezetők tisztában vannak azzal, hogy nem tudják rövid távon alternatív forrásokból pótolni az orosz földgázt, ami a kontinens fogyasztásának 40 százalékát fedezi. A szankciók ezért kerülték az energiaszektort, ám most szembe kell nézni a valósággal, állítja egy globális elemzőcég friss jelentése, amelyet a Foreign Policy ismertetett.

„Ez a legszélsőségesebb energiaválság, ami valaha érte Európát – és még sokkal rosszabb is lehet.”

Alex Munton, a Rapidian Energy Group nemeztközi elemzője szerint az orosz megtorlás miatt Európának szembe kell néznie azzal, hogy az év legkritikusabb hónapjaiban egyszerűen nem lesz földgáz a lakásokban és az ipari létesítményekben. A remélt alternatív források, Norvégiából, Észak-Afrikából vagy éppen Izraelből egyszerűen nem tudják pótolni az orosz gázszállítások leállítása miatti hiányt.

„Az első következmény az árak elszállása, ezt már most látjuk. De eljöhet egy pont, amikor semmilyen áron lesz földgáz a vezetékekben.”

Az európai gázáremelkedés már ma is tízszerese az amerikai növekedésnek. Az elszabadult világpiaci költségek a most bejelentett intézkedések miatt a magyar háztartások jelentős részét is keményen sújtják.

A szakértők szerint Putyin tisztában van azzal, hogy az európai vezetők legnagyobb félelme a jéghideg lakásokban vacogó lakosság haragja. Ezért várható, hogy már a nyár folyamán beveti az energia-fegyvert. Ha a tervezett 10 napos karbantartás után nem indul újra a szállítás az Északi Áramlat-1 gázvezetéken, akkor lehetetlenné válik a tározók szokásos nyári feltöltése. Mint arról írtunk, az orosz bosszúszankciók következménye a négy számjegyű benzinár lehet. Angliában pedig a magyar árstop mintájára a buszjegyek tarfáját maximálnák

Az Északi Áramlat-1 földgázvezeték útvonala
Az Északi Áramlat-1 földgázvezeték útvonala Pipeline Technology Journal

A válsághelyzetre jellemző, hogy Robet Habeck német gazdasági miniszter sem tudja, mire kell felkészülniük.

„Bármi lehetséges és bármi megtörténhet. Lehet, hogy újraindul a gázszállítás, lehet, hogy semmi nem fog jönni.”

Abban az esetben, ha már a tél előtt elfogyna a gáz, életbe léphetnek a legszélsőségesebb vészforgatókönyvek. Ezek többek között a lakossági fűtés radikális korlátozásával számolnak. A nagyvárosokban az embereknek rotációs alapon egy-egy hétre – vagy még hosszabb időre – fűtött közösségi terekbe, például fedett sportcsarnokokba kellene költözniük otthonaikból.

Szinén drámai következményekkel járhat a gazdasági leállás, ami miatt kötelező jegyrendszer kerülhet bevezetésre számos alapvető termék esetében. Sokan már most arra kényszerülnek, hogy alternatív megoldásokat keressenek, például sampon helyett így mosnak hajat. 

Fotó: Twitter

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés