Hirdetés

Emlékmumifikálás: ezért fontos törölni elhunyt szeretteink mobilszámát

Morvay Péter portré Morvay Péter

Sokan akár évekig is őrizgetik egy-egy elhunyt hozzátartozójuk számát a telefonjukban, de ez veszélyes lehet, figyelmeztetnek a szakemberek. 

Talán azért, mert azt gondolják, így van némi ráhatásuk a megmásíthatatlan valóságra. Ám a telefonszámokba, személyes közösségimédia-profilokba vagy Messenger-üzenetekbe csontosult múlt nem szolgálja minden esetben a lelki sebek gyógyulását – írja a divány.hu.

„Ha valakinek megszűnik az előfizetése például azért, mert elhunyt, elfogadott ügymenet, hogy a szolgáltatók jelentős része bizonyos idő elteltével újra kiosztja az adott telefonszámot. 

Sokan képtelenek kitörölni elhunyt hozzátartozójuk számát a telefonjukból, mert az számukra 

végleges búcsú lenne, amit nem tudnak megtenni. 

– mondja dr. Zelena András egyetemi docens, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) tanszékvezetője.

Ugyanez a helyzet a Messenger-üzenetek törlésével vagy a Facebook-profil emlékoldallá alakításával. 

Ha nem tudjuk lezárni és elengedni a múlthoz kapcsolódó érzelmeinket, az nemcsak megrekeszti a gyászfolyamatot, hanem folyamatosan vissza is lépteti egy-egy fokozattal, és ez visszatartja a gyász és az egykori szerettünkkel, ismerősünkkel folytatott kapcsolat minőségi átdolgozásának lehetőségét. 

Ugyanez a helyzet a profiloldal törlésével kapcsolatban is a Facebookon, ahol már meg lehet jelölni egy olyan hagyatéki kapcsolattartót, akinek validálásával emlékprofillá alakítható vagy törölhető is valakinek a halála után a profiloldal. 

Ez azért jó, mert a későbbiekben nem traumatizálják az olyan üzenetek az ismerősöket, hogy köszöntsenek fel születésnapján valakit, aki egyébként már meghalt. 

Az elhunyt szeretteink emlékéhez való ragaszkodás nem új keletű, csupán az évek előrehaladtával és a technika fejlődésével változott, átalakult. 

Különösen az olyan tragédiákat nehéz feldolgozni, mint azt, amikor nemrég borzalmas szánkóbalesetben vesztette életét két tizenéves fiú.

Régebben mumifikálásnak hívták, ha valakinek az íróasztalát, a szobáját vagy azt az intim terét, például az olvasófotelét megőrizték úgy, ahogyan azt az illető „ott hagyta”, vagyis ahhoz a tárgyhoz többé nem nyúltak.

Van, aki hagyományos emléktelefont tesz ki a lakásában
Van, aki hagyományos emléktelefont tesz ki a lakásában Life

Az emlékmumifikálás sokféleképpen megjelenhetett, a technikai fejlődésével csupán a formája változott meg.

Dr. Zelena András úgy véli, a gyászfolyamatban, elhunyt szerettünk halálnak feldolgozása során helyénvalóbb megtalálni azt az egészséges időpillanatot, amikor sikerül lezárni a múltat. 

Ezt nem szabad sürgetni, elkapkodni, mindenki saját maga érzi, hogy mikor van erre igazán szüksége, mikor van olyan lelkiállapotban, hogy erre képes. De az semmi estre sem jó, ha ez a lezárás évekig elhúzódik, függőben marad – ajánlja a szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés