Hirdetés

Nyomtalanul eltűntek a migránsok, fogalmunk sincs, hova mentek

Nap Híre portré Nap Híre

Egyesek szerint ennek köze lehet a szlovákiai választásokhoz, míg mások az időjárással magyarázzák a jelenséget.

A Telex forrásai szerint az elmúlt hetekben, ahogy jöttek, úgy el is tűntek a menekültek a szlovák-magyar határ mentéről. Az újabb menekülthullám nagyjából tavasszal kezdődött, őszre már odáig fajult a helyzet, hogy hetente több ezren is érkeztek. A járásban rendkívüli helyzetet is hirdettek, a határra katonákat vezényeltek. 

Mára azonban semmi sem maradt ebből, teljes mértékben megszűnt az áradat, ezt a szlovákiai Ipolyhídvég polgármestere is megerősítette. Lestyánszky Viktor a szomszédos falvak polgármestereitől is hasonlót hall. 

Ugyanez történt Kóváron is – a csúcson ide egyszerre 150-en is érkeztek. Pedig ebbe a faluba csak akkor tudtak eljutni a magyar határon át érkezők, ha eléggé alacsony volt az Ipoly. A migrációs hullám mára itt is abbamaradt. A polgármester elmondta, az elmúlt három-négy hétben maradtak el a migránsok, ő viszont ezt azzal magyarázta, hogy megemelkedett az Ipoly vize, és a levegő is lehűlt. 

A magyar rendőrség helyzetére rálátó forrás szerint a rendőrök is észrevették, hogy a szlovákiai választások után „nagyon visszaesett” a menekültek száma. 

Amikor megindult a menekültáradat, a szlovák választási kampányban elég forró témává vált az illegális migráció. Orbán Viktor szlovákiai szövetségese, a Smer (Irány) párt, élén Robert Ficóval, a migránshelyzet miatt a szlovák–magyar határ mielőbbi lezárását követelte, így neki jól jöhetett a sok idegen ember, akikkel lehetett riogatni.

A Most-Híd nevű párt szerint viszont azért jelent meg ennyi migráns Szlovákiában az elmúlt fél évben, mert a magyar rendőrség tétlen volt, azaz szándékosan engedte át az érkezőket Szlovákiába. A párt elnöke egyenesen arra utalt: Orbán Viktor így akarta befolyásolni a szlovák választásokat.

A jobboldali populista, bevándorlásellenes Sme Rodina (Család Vagyunk) szerint is közük volt a helyzethez a magyar hatóságoknak. Azzal vádolták Magyarországot, hogy „tudatosan sodorják veszélybe” Szlovákiát és a többi uniós országot. 

Amikor a szeptember 13-i kormányinfón Gulyás Gergelyt a Magyarország irányából Szlovákiába ezrével átjutó menekültekről kérdezték, a Miniszterelnökséget vezető minisztert azt felelte: ő csak arról tud beszélni, hogy a déli határt nagyon jól védik, a schengeni határokat viszont nem tudják ennyire védeni. Gulyás azt állította: nem találkozott olyan vádakkal, hogy néhány szlovákiai párt szerint Orbán Viktor szándékosan engedi át a migránsokat a határon, egyébként meg éppen hogy segítették Szlovákiát azzal, hogy több ezer migránst állítottak meg a déli határon.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés