Hirdetés

Mégis mi a fene történik Elon Musk platformján? Sorra tűnnek el a bejegyzések és a fiókok az X-ről

Garai Kitti portré Garai Kitti

Elon Musk közösségi médiaplatformja, az X szerdán közzétette első átláthatósági jelentését azóta, hogy a szókimondó milliárdos megvásárolta a céget. Ebben azt állítják, hogy Musk uralma óta több mint 5 millió fiókot függesztettek fel. 

A jelentésből, amely részletezi a tartalommoderációs gyakorlatot, kiderül, hogy a vállalat az első félévben több millió posztot és fiókot távolított el az oldalról.

Az X, korábban Twitter állítólag ez idő alatt közel 5,3 millió fiókot függesztett fel. A vállalat 2022 első felében még 1,6 millió fiók felfüggesztéséről számolt be. Emellett több mint 10,6 millió posztot távolítottak el, vagy jelöltek meg a platform szabályainak megsértése miatt - ezek közül mintegy 5 milliót a "gyűlöletkeltő magatartás" miatt. 

Az "erőszakos tartalmú” (2,2 millió) vagy "bántalmazás és zaklatás” (2,6 millió) tartalmak szintén nagy részét tették ki a címkézett vagy eltávolított tartalmaknak. A vállalat nem tesz különbséget aközött, hogy hány posztot távolítottak el és hányat jelöltek meg - írja a New York Post. 

"Egy 2023 áprilisi blogbejegyzésben, amelyet átláthatósági jelentés helyett tettek közzé, ezzel szemben a vállalat azt közölte, hogy 2022 első hat hónapjában 6,5 millió tartalmat kellett eltávolíttatniuk a felhasználókkal, mert azok megsértették a vállalat szabályait, ami 29%-os növekedést jelent a 2021 második feléhez képest."

Egyesek Muskot hibáztatták, amiért egy szórakoztató platformot kaotikussá és mérgezővé változtatott. Musk korábban összeesküvés-elméleteket közölt, és viszálykodott a világ vezetőivel és politikusaival.

Az X jelenleg be van tiltva Brazíliában egy vita miatt, amely Musk és egy brazil legfelsőbb bírósági bíró között alakult ki a szólásszabadság, a szélsőjobboldali fiókok és a félretájékoztatás kapcsán.

Az X elmondása szerint a szabályaik érvényesítése érdekében a vállalat a gépi és az emberi ellenőrzés kombinációját használja. Az automatizált rendszerek vagy intézkednek, vagy a tartalmat emberi moderátorok elé tárják. A vállalat azt is megjegyezte, hogy az X szabályzatát sértő bejegyzések az oldalon található összes tartalom kevesebb mint 1%-át tették ki. 

Amikor Musk 2022-ben megpróbálta megvásárolni a Twittert, azt mondta, azért teszi, mert a platform nem teljesítette be a benne rejlő lehetőséget, mint a "szólásszabadság platformja". A vállalat októberi felvásárlása óta Musk a személyzet nagy részét kirúgta, és egyéb változtatásokat hajtott végre, ami hírességek, közéleti személyiségek, szervezetek és hétköznapi emberek folyamatos elvándorlásához vezetett a platformról.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés