Hirdetés

Mélyül a káosz a Twitternél, csődbe viheti Elon Musk a céget

Morvay Péter portré Morvay Péter

Kulcsfontosságú biztonsági vezetők mondtak fel az Elon Musk vezette Twitternél, ahol már az amerikai cégfelügyelet is vizsgálatot kezd.

Musk közben figyelmeztette az alkalmazottakat, hogy a Twitter veszélyesen „égeti a pénzt”, és felvetette a csőd veszélyét, ha nem sikerül fordítani a helyzeten.

„Meghoztam a nehéz döntést, hogy elhagyom a Twittert” 

– írta ki posztjában Lea Kissner biztonsági vezető, aki az AFP értesülése szerint más kulcsfontosságú adatvédelmi vagy biztonsági vezetőkkel együtt távozott.

A legmeglepőbb azonban Yoel Roth távozása, az oldal bizalomért és biztonságért felelős vezetője ugyanis alig egy nappal azután mondott fel, hogy határozottan megvédte Musk tartalommoderálási politikáját a hirdetőkkel szemben.

Szintén távozott Robin Wheeler, aki kulcsszerepet töltött be a Twitter és a hirdetők összekapcsolásában, és Musk egyik legfontosabb szövetségesének számított a vállalaton belül.

A megrázkódtatásokat az oldal régóta várt Twitter Blue előfizetési szolgáltatásának bemutatása követte, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy havonta 7,99 dollárt fizessenek a kék pipaért, valamint egy külön szürke "hivatalos" jelvényért néhány magas profilú fiók számára.

A megjelenés azonban szerdán káoszba torkollott, aminek következtében Musk szinte azonnal törölte az új szürke jelvényt.

Az elbocsátások után most a csődöt is felvetette Musk a Twitter dolgozóinak
Az elbocsátások után most a csődöt is felvetette Musk a Twitter dolgozóinak

Az indulással egyidejűleg ugyanis hamis fiókok tömkelege jelent meg, mivel a felhasználók kihasználták a lehetőséget, hogy olyan hírességeknek és politikusoknak adják ki magukat, mint az NBA-sztár LeBron James vagy a korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair.

A káosz miatt a Federal Trade Commission (FTC), a fogyasztók biztonságát felügyelő amerikai hatóság is vizsgálatot kezdett, és közölte, hogy a Twittert a biztonság és az adatvédelem megsértése miatt megfigyelés alá helyezte.

„Mély aggodalommal figyeljük a Twitternél történt legújabb fejleményeket” 

– mondta az FTC szóvivője közleményében.

Az FTC-határozatok megszegése a Twitternek dollármilliókba kerülhet bírságok formájában, miközben a platformmal szemben kampány indult, hogy a hirdetők vonják vissza megbízásaikat. Az indok, hogy Musk visszaengedte Kanye West oldalát a Twitterre, és felvetette, hogy Donald Trump is visszakaphatja egykori oldalát.

Mint arról beszámoltunk, Musk 10 nappal azután, hogy megvásárolta az oldalt és egyedüli tulajdonosává vált, a kaliforniai cég 7500 alkalmazottjának felét elbocsátotta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés