Hirdetés

Lehet, hogy hamarosan Ön és családja együtt fog élni Elon Musk humanoid robotjával

Garai Kitti portré Garai Kitti

Elon Must múlt csütörtök esti Los Angeles-i eseményén azt mondta, hogy a Tesla humanoid robotjai lesznek "minden idők legnagyobb termékei." A milliárdos ezzel élénk vitát váltott ki arról, hogy mikor és hogyan sikerül neki minden házba robotot költöztetnie.

A beszámolók szerint a sétáló, beszélő Optimus robotok teljesen ellopták a show-t a csütörtök esti rendezvényen, ahol Elon Musk önvezető taxiját, a Cybercar-t is bemutatták. A robotok zenére táncoltak a színpadon, gyümölcsös koktélokat szolgáltak fel, és még kő, papír, ollót is játszottak a résztvevőkkel - írja a New York Post. Az eseményen Elon Musk azt mondta, hogy a robotok lényegében bármit meg tudnak csinálni, amit szeretnénk, például lenyírják a füvet, elpakolják vacsora után a konyhát, vigyáznak a gyerekekre, vagy az is előfordulhat, hogy csak barátokként szolgálnak. 

Kiderült az is, hogy a robotok hosszú távon olcsóbbak lesznek, mint egy autó, körülbelül 20 ezer és 30 ezer dollár (körülbelül 7-11 millió forint) közötti áron lehet majd őket megvásárolni. 

Bár Elon Musk csütörtökön nem említett semmilyen határidőt, de év elején azt mondta, hogy a Tesla 2025 végére már árulhatja a humanoid robotokat. Ennek ellenére a szakértők nem értenek egyet abban, hogy Musk képes lesz-e néhány év alatt leküzdeni a robotok számos hibáját. 

Dev Nag, egy mesterséges intelligenciát használó támogatás-automatizáló cég, a QueryPal vezérigazgatója szerint valószínűleg öt vagy még több évbe telik, mire a fogyasztók Optimus robotokat láthatnak majd az otthonaikban. "A robot még mindig kihívásokkal néz szembe olyan területeken, mint az  egyenetlen terepen való egyenletes járás, az egész napos üzemidő egyetlen akkumulátortöltéssel, valamint az emberek és háziállatok körül való biztonságos navigálás. Ez sokkal kényesebb probléma, mint amilyennek tűnhet" - fogalmazott. 

"Bár Musk ismert az ambiciózus menetrendjeiről, a legtöbb szakértő úgy véli, hogy az Optimus először gyárakban és raktárakban fog bizonyítani, mielőtt készen állna a háztartási használatra" - tette hozzá. 

Az Optimus robotok egyébként káprázatos képességeket mutattak be csütörtök este. "Hogy vagytok?” - szólította meg a vendégeket egy cowboykalapot és kötényt viselő pultosrobot, egy kis texasi dallammal. Amikor az egyik vendég görögdinnyeízű italt kért, a robot kétszer is ellenőrizte a rendelést: „Görögdinnyét? Hát persze!”

Agnieszka Pilat, a Boston Dynamics és az Agility Robotics cégekkel szorosan együttműködő robotikai művész egyetértett azzal, hogy a robotok öt éven belüli bevezetése "nagyon optimista”. Pilat szerint a robotok valószínűleg először a milliárdosok és más magas státuszú magánszemélyek számára lesznek elérhetőek öt éven belül, de a teljes kiskereskedelmi bevezetésig körülbelül egy évtizedre lesz szükség.

"A tömeges bevezetés időbe telik, mert [a humaniod robotok] nagyon drágák. A szoftver és a hardver is bonyolult. Hol vannak a repülő autók?" - kérdezte Pilat. 

Dan Ives, a Wedbush elemzője - aki elmondása szerint több mint egy órán át beszélgetett egy Optimus robottal a csütörtök esti hollywoodi rendezvényen - majdnem olyan optimista, mint Musk. Várakozásai szerint a robotok 2027-re már a háztartásokban lesznek.

"A csütörtök este bemutatott robotot nem voltak teljesen programozottak, és úton vannak afelé, hogy teljesen autonómok legyenek" - mondta Ives, hozzátéve: "Amit a Tesla bemutatott, az lenyűgöző volt. A tegnap este, azt hiszem, történelmi esemény volt."

Az Optimus robotok sokkal fejlettebbek voltak, mint amire a tech-szakemberek számítottak, miutén Musk 2021-ben bemutatta "Tesla botját" -egy embert, aki robotruhában táncolt a színpadon, majd 2022-ben egy prototípust, amelyet állvánnyal kellett megtámasztani.

Shawn DuBravac, az Avrio Institute vezérigazgatója, aki segít a vállalatoknak a technológiai változások előrejelzésében, azt mondta, hogy a háztartási robotok végül olyan mindennapossá válnak, mint a mosógépek és a mosogatógépek. De egyetért más szakértőkkel abban, hogy számos akadály van még, amelyeket Musk még nem küzdött le.

"Az egyszerű feladatokat már el tudják látni, de a komplex háztartási feladatok teljes önállósága még várat magára. Ami más háztartási robotokat, például a mosógépeket és a mosogatógépeket sikeressé teszi, az az, hogy képesek minden alkalommal szinte hibátlanul elvégezni a különálló feladatokat” - mondta DuBravac. 

DuBravac szerint az Optimus jogi akadályokra is számíthat a biztonsági előírások, az adatvédelem és a meghibásodás esetén fennálló felelősség tekintetében. Musk Teslája "nagyon erős reflektorfényben van” - ismeri el Ives. "Ha bármilyen incidens történik egy robottal, azt nagyon alaposan meg fogják vizsgálni”.

Az Optimus a szakértők szerint társadalmi és kulturális kihívásokkal is szembesülhet a széles körű bevezetés során. Ives azonban azzal érvelt, hogy a technológiai óriások már korábban is átugrották ezeket az akadályokat. "2007-ben az emberek a okostelefonok koncepcióját teljesen elrugaszkodottnak tartották. Most nézzük meg, hol tartunk ma" - tette hozzá. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés