Hirdetés

Ez megváltoztatja a világot: Elon Musk bejelentette, hamarosan megkezdik a humanoid robotok gyártását

Garai Kitti portré Garai Kitti

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint az elektromos autógyártó vállalat a jövő évtől megkezdi a humanoid robotok gyártását és használatát, 2026-ban pedig elkezdik értékesíteni is azokat.

Egy, a közösségi médiában közzétett bejegyzésében Musk azt írta, hogy a robotokat először a Tesla fogja használni, és csak 2026-ban kezdik el értékesítésre is gyártani őket. A technológiai milliárdos korábban azt mondta, hogy az Optimus nevű robot várhatóan ez év végére készül el a Tesla gyáraiban - írja a BBC

Más cégek - köztük a Honda és a Boston Dynamics - is fejlesztik saját humanoid robotjaikat.

"A Tesla jövőre már valóban hasznos humanoid robotokkal fog rendelkezni, amelyek kis sorozatban készülnek a vállalat belső használatára, 2026-ban pedig remélhetőleg nagy sorozatban más vállalatok számára is" - írta Musk az X (korábban Twitter) nevű közösségi médiaplatformon. A milliárdos mindezt egy nappal azután közölte, hogy a Tesla közzétette a legutóbbi pénzügyi eredményeit. A vállalat részvényei hétfőn a New York-i kereskedési nap végére több mint 5%-os emelkedéssel zártak.

A Tesla közölte, hogy célja egy "autonóm humanoid robot" megalkotása, amely veszélyes, ismétlődő vagy unalmas feladatok lát el. Musk korábban azt is kijelentette, hogy a Tesla célja, hogy a robotok tömeggyártásban készüljenek, és darabonként kevesebb mint 20 ezer dollárba (több mint 7 millió forint) kerüljenek. De a milliárdos ismert arról, hogy ambiciózus határidőkat tűz ki a cégei számára, amelyeket nem mindig tudnak betartani. 

2019-ben például Musk azt mondta, biztos abban, hogy a Tesla a következő évben már önvezető taxikat fog a forgalomba állítani. Ez azonban nem jött össze akkor. Musk az év elején bejelentette, hogy a régóta várt robottaxit augusztus 8-án mutatják majd be, azonban a milliárdos üzletember múlt héten megerősítette, hogy az eseményt elhalasztják. Új időpontot azonban nem jelölt ki, csak közölte, hogy a jármű elejének megváltoztatását kérte. „A plusz idő lehetővé teszi, hogy még néhány dolgot bemutassunk” – írta. 

Musk vállalkozásai egyre inkább az olyan technológiákra összpontosítanak, mint a mesterséges intelligencia, az autonóm vezetés és a robotok, miközben az elektromos járművek iránti kereslet lassul.

A naphire.hu korábban arról is írt, hogy Elon Musk szerint néhány hónapokon belül a mesterséges intelligencia okosabb lesz, mint bármelyik ember a Földön. A milliárdos üzletember azt is kijelentette, hogy a 2032-es amerikai elnökválasztás győztese már egy humanoid robot lehet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés