Hirdetés

Itt a bejelentés Elon Musktól a vezeték nélküli, agyba beültethető chipről

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Elon Musk milliárdos azt mondta, hogy a Neuralink nevű cége először ültette be az egyik vezeték nélküli chipet emberi agyba.

Elon Musk
Elon Musk

A kezdeti eredmények ígéretes neuroncsúcsokat, idegimpulzusokat észleltek, és a beteg gyógyulása jól halad - derül ki Elon Musk friss bejelentéséből, amit a BBC idéz. A cég célja, hogy az emberi agyat összekapcsolja a számítógépekkel, és azt állítja, hogy segíteni kíván az összetett neurológiai állapotok kezelésében. Számos rivális vállalat már alkalmazott hasonló, beültethető eszközöket.

Musk cége májusban engedélyt kapott az FDA-tól (Food and Drug Administration, az Egyesült Államok egészségügyi szabályozó hatósága) a chip embereken történő tesztelésére, ami kritikus mérföldkő volt a jóváhagyás megszerzéséért folytatott korábbi küzdelmek után.

Ez zöld utat adott annak a hatéves vizsgálatnak, amelynek során egy robottal 64 hajlékony, emberi hajnál vékonyabb szálat helyeznek sebészeti úton az agy azon részére, amely a "mozgási szándékot" szabályozza, magyarázza a Neuralink.

A cég azt állítja, hogy ezek a szálak lehetővé teszik kísérleti implantátumának – amelyet vezeték nélkül tölthető akkumulátorral működtet –, hogy rögzítse és vezeték nélkül továbbítsa az agyi jeleket egy olyan alkalmazásnak, amely dekódolja a személy mozgását.

Az X-en arról is beszélt Musk, hogy a Neuralink első terméke a Telepathy lesz. Azt mondta, a Telepathy lehetővé teszi, hogy pusztán az agyunkkal, a gondolkodással irányíthassuk a telefonunkat, számítógépünket, vagy bármilyen eszközünket.

Eleinte olyan felhasználókkal terveznek dolgozni, akik nem tudják működtetni a végtagjaikat. 

Bár Musk szerepvállalása növeli a Neuralink ismertségét, olyan riválisokkal kell szembenéznie, akik közül néhányan már két évtizedes múltra tekintenek vissza. A utahi székhelyű Blackrock Neurotech például 2004-ben ültette be az első agy-számítógép interfészt. A Neuralink társalapítója által létrehozott Precision Neuroscience szintén a bénult embereken kíván segíteni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés