Hirdetés

Brutális vádak Naomi Campbell jótékonysági szervezete ellen: luxuscikkekre költötték az éhező gyerekeknek gyűjtött pénzadományt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Naomi Campbell Fashion for Relief nevű jótékonysági szervezetét az UNIFEC feljelentette egy felügyeleti szervnél, miután azt állította, hogy együttműködik a globális gyermekjótékonysági szervezettel.

Az Unicef UK a BBC Newsnak elmondta, hogy soha nem volt a Fashion for Relief partnere, és nem kapott pénzt egy 2019-ben tartott rendezvényről, amelyet állítólag azért rendeztek meg, hogy pénzt gyűjtsenek számára.

A Charity Commission megerősítette, hogy 2022-ben "súlyos incidensről szóló jelentést" kapott az Uniceftől.

A múlt héten a modellt eltiltották a jótékonysági kuratóriumi tagságtól, miután a szabályozó hatóság megállapította, hogy a pénzeket luxusszállodákra és spa kezelésekre költötte.

Sem Campbell, sem a Fashion for Relief nem válaszolt az Unicef panaszával kapcsolatos megkeresésre.

A Fashion for Relief 2019-ben a British Museumban tartott egy jótékonysági divatbemutatót és árverést, amelyről azt állították, hogy a befolyt összeget az Uniced és a Polgármesteri Alap Londonért alapítványok számára fogják felajánlani. 

Az Unicef UK azonban közleményében azt írta: "Soha nem tartottunk semmilyen hivatalos partnerséget a Fashion for Relief-fel, és soha nem kaptunk pénzt a 2019-es eseményből".

A The Guardian, amely elsőként számolt be a hírről, azt írta, kérdéseket vetett fel az is, hogy a modellt miért az Unicef "követeként" tüntették fel egy 2018-as hivatalos találkozón az akkori külügyminiszterrel, Boris Johnsonnal.

Az Unicef közölte: "Naomi Campbell soha nem töltött be hivatalos szerepet vagy címet az Unicefnél vagy az Unicef UK-nál, és kapcsolatban állunk az FCDO-val [Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal], hogy megértsük, mi történt".

Az Unicef hozzátette, hogy a hivatalos nagyköveti szerep "az Unicef iránti sokéves elkötelezettség és támogatás után jöhet csak szóba".

A jótékonysági szervezet azt mondta, hogy "nagyon komolyan” veszi az adománygyűjtés megfelelőségét, és jelentette a Fashion for Relief-et a Charity Commission-nak "a törvényes követelményeinknek megfelelően".

A jótékonysági bizottság szóvivője szerint az Unicef jelentését "a Fashion for Relief ügyében folytatott törvényes vizsgálatunk során a szélesebb körű bizonyítékokkal és információkkal együtt figyelembe vettük".

A vizsgálat, amelynek eredményeit a múlt héten tették közzé, a Polgármesteri Alap Londonért és a Save the Children Fund panaszaira összpontosított, amelyek szerint a Fashion for Relief rendezvényekből származó pénzzel tartoztak nekik.

Hol a dohány? - Ezt a kérdést ezúttal szó szerint kell érteni

Hivatkozás másolása

A vizsgálat megállapította, hogy a Fashion for Relief nem adott át annyi pénzt, amennyit kellett volna. Ehelyett a pénzt szállodákra, biztonsági szolgálatra és Campbell cigarettájára költötték, valamint más, nem engedélyezett kifizetéseket eszközöltek egyik jótékonysági kurátortársának.

A Fashion for Reliefet emiatt törölték a jótékonysági szervezetek nyilvántartásából, Campbellt pedig öt évre eltiltották a jótékonysági tevékenységtől.

"Csak ma értesültem a megállapításokról, és rendkívül aggódom" - mondta az 54 éves Campbell az AP hírügynökségnek csütörtökön. Hozzátette, nem ő volt az a személy, aki "irányította" a jótékonysági szervezetet.

Két másik kurátort, Bianka Hellmichet és Veronica Chou-t kilenc, illetve négy évre tiltották el.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés