A kutatók szerint komoly betegségeket okozhat a spórolás.
Az IFLScience tudományos lap egy friss tanulmány alapján számolt be arról, hogy veszélyes betegségekhez vezethet a használt olajban sütés. Gyakorlatilag veszélyben vagyunk a saját konyhánkban.
A bő olajban sütést korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a rák és a cukorbetegség kialakulásával, és az is kiderült, hogy még károsabb, ha az olajat többször is felhasználjuk. Az újabb patkányokon végzett kísérletek ráadásul arra utalnak, hogy a használt olajban sütött ételek fogyasztása az agyat érintő neurodegeneratív betegségeket is okozhat.
A neurodegeneratív betegségek az idegsejtek rongálódásával vagy elhalásával járnak és demenciához, valamint mozgásproblémákhoz vezethetnek − írja a 24.hu.
A többször használt olajat fogyasztó patkányoknál emelkedtek a májemzinértékek és a koleszterinszint, valamint májgyulladás is jelentkezett. A kutatók nátrium-glutamátot is adtak a kísérleti rágcsálóknak, amely az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag, és kimutatták, hogy ennek fogyasztása további idegrendszeri károsodásokat okozott a használt olajjal társulva.
A szakértők úgy vélik, azért ennyire káros az olaj többszöri felhasználása, mert a sok melegítés kiöli belőle az antioxidánsokat és más egészséges összetevőket, továbbá olyan veszélyes anyagokat hoz létre, mint a transz-zsírsavak és a peroxidok.
Kapcsolódó cikkek
- Terjed a rettegett kór, megkongatta a vészharangot a WHO Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította az országokat, hogy legyenek óvatosak az állatokról emberre terjedő esetekben.
- Anafilaxiás sokkot kapott ez a 21 éves nő, miután kávét ivott a reptéri automatából A nő majdnem megfulladt, az intenzív osztályra került.
- Ezt a 8 szokást azonnal abba kell hagynod, ha hosszú életet szeretnél Bár az időt nem tudjuk lelassítani, de azért sokat tehetünk, hogy tovább éljünk. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy bizonyos káros szokásainkról lemondjunk.
- Hatalmas a baj: már a bolti tejben is megtalálták a madárinfluenza nyomait A naphire.hu a hét elején számolt be arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést küldött, ugyanis először találták meg a gyilkos madárinfluenzát a tejben, nagyon magas koncentrációban. Most kiderült: a boltok polcaira is került olyan tej, amelyben kimutatták a vírust.