Hirdetés

Életveszélyben vagyunk a saját konyhánkban és nem is tudunk róla

Nap Híre portré Nap Híre

A kutatók szerint komoly betegségeket okozhat a spórolás.

Az IFLScience tudományos lap egy friss tanulmány alapján számolt be arról, hogy veszélyes betegségekhez vezethet a használt olajban sütés. Gyakorlatilag veszélyben vagyunk a saját konyhánkban.

A bő olajban sütést korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a rák és a cukorbetegség kialakulásával, és az is kiderült, hogy még károsabb, ha az olajat többször is felhasználjuk. Az újabb patkányokon végzett kísérletek ráadásul arra utalnak, hogy a használt olajban sütött ételek fogyasztása az agyat érintő neurodegeneratív betegségeket is okozhat.

A neurodegeneratív betegségek az idegsejtek rongálódásával vagy elhalásával járnak és demenciához, valamint mozgásproblémákhoz vezethetnek − írja a 24.hu.

A többször használt olajat fogyasztó patkányoknál emelkedtek a májemzinértékek és a koleszterinszint, valamint májgyulladás is jelentkezett. A kutatók nátrium-glutamátot is adtak a kísérleti rágcsálóknak, amely az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag, és kimutatták, hogy ennek fogyasztása további idegrendszeri károsodásokat okozott a használt olajjal társulva.

A szakértők úgy vélik, azért ennyire káros az olaj többszöri felhasználása, mert a sok melegítés kiöli belőle az antioxidánsokat és más egészséges összetevőket, továbbá olyan veszélyes anyagokat hoz létre, mint a transz-zsírsavak és a peroxidok.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés