Hirdetés

A Z generáció már most életközepi válságban szenved, és erről a közösségi média tehet

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy amerikai főorvos azt állítja, hogy a Z generáció tagjai már életközepi válságban szenvednek. Az orvos a közösségi médiát okolja.

Az 1997 és 2012 között születettek már most elszenvedik azt, amit sokan csak középkorúként tapasztalnak meg - és mindez a közösségi médiának köszönhető Vivek Murthy amerikai sebész főorvos szerint, írja a New York Post.

"Ami a közösségi médiában történik, az egyenértékű azzal, mintha a gyerekek olyan autóban ülnének, amelyben nincsenek biztonsági berendezések, és olyan utakon vezetnének, ahol nincs sebességkorlátozás. Nincsenek útjelzőtáblák és semmilyen szabály. Mi pedig azt mondjuk nekik: Tudjátok mit, tegyetek meg mindent, találjátok ki, hogyan lehet ezt kezelni. Ez őrültség, ha belegondolunk" – fogalmazott az orvos, aki a szerdán közzétett 2024-es boldogságjelentést kommentálta, amely szerint jelenleg a fiatalok a legboldogtalanabbak a világon.

Mint azt a naphire.hu is megírta, a jelentés szerint a fiatalok átlagos boldogsága Nyugat-szerte csökkenőben van. A változás következtében az Egyesült Államok a jelentések kezdete óta először került ki a 20 legboldogabb ország közül és visszaesett a 23. helyre a rangsorban. A fiatalok körében Litvánia végzett az első helyen, ahol a 30 év alattiak 10-ből átlagosan 7,6-ra értékelték a boldogságukat. A második és harmadik helyen Izrael és Szerbia következett.

Murthy szerint az adatok rámutatnak arra, hogy a fiatalok valóban küzdenek az Egyesült Államokban, sőt, most már egyre inkább az egész világon. 

Jan-Emmanuel De Neve professzor, az Oxfordi Jóléti Kutatóközpont igazgatója és a World Happiness Report szerkesztője szerint a kutatásnak riadót kell fújnia a politikai döntéshozók számára. "Különösen Észak-Amerikában és Nyugat-Európában dokumentáltunk nyugtalanító visszaesést" - mondta. 

Nem ez az első eset, hogy a közösségi médiát hasonló kritikák érik. A Journal of Medical Internet Research című szakfolyóiratban egy szeptemberben megjelent tanulmány szerint a szelfik készítése ma már veszélyesnek számít és "közegészségügyi problémát" jelenthet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés