Hirdetés

Egy bennfentes szerint nagy baj lehet az árstopból

 portré

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az árstopot rendkívül károsnak, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese pedig fenntarthatatlannak tartja. 

Szombaton jelentette be Gulyás Gergely, hogy december 31-ig meghosszabbították az üzemanyag- és élelmiszerárstopokat. A MOL a bejelentés után közölte, hogy csak a megrendelt mennyiség negyedét tudja szállítani dízelből és benzinből.

Az ATV start című műsorában nyilatkozó Máhr András szerint az árstop egy szerencsétlen intézkedés, ami érdemi segítséget nem jelent. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese hozzátette: 

Az infláció nem fog a következő időben megállni, ez az intézkedés pedig hosszú távon fenntarthatatlan, emellett a mezőgazdasági termelési költségek gyorsabban is növekednek, mint a felvásárlási árak. 

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, szerint a piaci mechanizmusokat adó, járulék vagy kamatpolitikával kellene finomhangolni, az árstopot rendkívül károsnak tartják. Egri szerint a szakmai viták teljes hiánya jellemzi a magyar politikai elitet, és mindenki csak rövidtávon vonatkozik.

Máhr András szerint érdemi intézkedésekre lenne szükség az aszály miatt is, ugyanis ezen a nyáron 1,5 millió hektáron okozott komoly károkat.

Vetni kell, ha azt akarjuk, hogy jövőre is legyen kenyér, és ne még ennyivel menjen fel az ára, akkor ahhoz el kellene vetni a búzát

– fogalmazott. 

Máhr elmondta, világszerte megemelkedtek a gabonaárak. Az inflációs nyomás valószínűleg tovább fog tartani, és a háború végével sem biztos, hogy ez érdemben csökken, ugyanis egyre nagyobb a fizetőképes élelmiszerkereslet, és egyre több az éhező, vagyis élelmiszert kell biztosítani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés