Hirdetés

Elektromos rollere van? Fizetni fog.

Nap Híre portré Nap Híre

Egyre több az elektromos roller az utakon, ezért szükségessé vált a KRESZ módosítása is. Az eddig megjelent kormányzati nyilatkozatok szerint már készül a módosítás, ami rendezheti a rollerek helyzetét. 

Az Infostart azt írja, az eddig megismert tervek szerint a maximum 25 kilométer/órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, míg az ennél gyorsabbak segédmotoros kerékpárnak. Mivel az utóbbi esetében kötelező biztosítást kötni, így jobb ha arra készülnek a rolleresek, hogy ezzel a költséggel nekik is számolniuk kell a jövőben. 

Magyarországon a becslések szerint ma már 80-100 ezer roller van használatban. Ez igen jelentős mennyiség, így a közlekedési kockázattal is számolni kell. A várható biztosítási díj kalkulációjánál jelenleg csak a segédmotor-kerékpárok adataiból lehet kiindulni.

A Netrisknél 2018 óta több mint 82 ezer segédmotor-kerékpár biztosítást kötöttek. Csak ebben az évben közel 11 ezret, míg a múlt év egészében majdnem 14 ezret. A segédmotor-kerékpárokra kötött kötelező biztosítások díja évről évre emelkedett. 2018-ban a biztosítások átlagdíja alig több mint 3200 forint volt, ebben az évben meghaladta az ötezer forintot. A nagyobb motorkerékpárokra az átlagdíjak fokozatosan nőttek az utóbbi években. Öt évvel ezelőtt kilencezer forint alatt volt, míg ebben az évben már meghaladta a 16 ezer forintot a fizetendő összeg - összegezte a lap.

Van olyan európai ország, ahol már szabályozták az elektromos rollerek használatát

Hivatkozás másolása

Németországban például a villanyrollerekre kötelező biztosítást kell kötni, csak 14 évnél idősebbek használhatják, és maximum 20 km/órás sebességgel mehetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés