Hirdetés

Nem veszik az emberek az elektromos autókat, és ez hatalmas baj

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az elektromos autók élénkülő eladása elengedhetetlen, ha el akarjuk érni az éghajlati céljainkat. Sajnos most azonban nyugaton visszaesett az eladás, és ha a kormányok el akarják érni, hogy a járművek eladási fellendüljenek, az a saját gazdaságuk rovására is mehet.

Valószínűleg mindenki tapasztalt már olyat, hogy az autópályán simán haladt, majd a semmiből hirtelen lassulni kellett. Valami hasonló történik most az elektromos járművek piacán is. Az évekig tartó, szárnyaló eladások után a növekedés megtorpanni látszik. 

A fosszilis tüzelőanyaggal működő autók elektromos járművekre való cseréje központi szerepet játszik az Egyesült Királyság kormányának éghajlati célkitűzéseinek elérésében, mivel a közúti közlekedés a globális kibocsátások 12%-áért felelős - írja a BBC

A kérdés csupán az, hogy most ez csak egy átmeneti lelassulás, vagy tartósabb? Ha tartósan fennmarad ez a helyzet, a kormányoknak lesz-e elég bátorságuk ahhoz, hogy megtegyék, ami szükséges a nettó kibocsátás fenntartásához? 

Sokkal több elektromos járművet kell vásárolnunk, hogy elérjük az éghajlati célokat

Hivatkozás másolása

Az elektromos járművek eladásának növekedése figyelemre méltó. 2020-ban 10 millió, 2023-ban pedig 45 millió elektromos jármű közlekedett az utakon. Az éghajlati céljaink eléréséhez azonban arra lenne szükség, hogy az eladások továbbra is növekedjenek. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2035-re 790 millió elektromos autóra lesz szükség, ha az évszázad közepére el akarjuk érni a nettó nulla kibocsátást.

Ez az eladások 27%-os növekedését jelentené minden egyes évben. Ezért is volt hatalmas meglepődés akkor, amikor a világ legnagyobb elektromos autó gyártója, a Tesla közölte, hogy a globális eladásai 2024 első negyedévében alacsonyabbak voltak, mint 2023 azonos időszakában.

Mindeközben a Tesla legnagyobb ellenfele, a kínai BYD is lassulást tapasztalt idén január és március között. Az európai elektromos autó eladások pedig a tavalyi utolsó negyedévben több mint 10 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest - bár az Egyesült Királyságban a teljes értékesítés meghaladta a tavalyi értéket. 

Az emberek nem biztosak abban, hogy megéri elektromos autóra váltani

Hivatkozás másolása

Az elemzők szerint az Egyesült Királyságban az elmúlt évek növekvő elektromos autó eladásait a nagyvonalú adókedvezményeknek köszönhetően a céges autóvásárlások táplálták. Az emberek azonban azt mondják, hogy leginkább a magas költégek tartják vissza őket az elektromos autó vásárlástól, ugyanis az új autók átlagára például az Egyesült Királyságban több mint 60 ezer dollár. De Európában is nagyon magasak az árak. 

Kínában viszont más a helyzet. A nagy állami támogatások és a nagyobb termelési hatékonyságok miatt a kínai fogyasztók számára az átlagos költség mindössze 30 ezer dollár. És a BYD Seagull ferdehátú modellje kevesebb mint 10 ezer dollárért kapható. Kína ráadásul jóval több elektromos autót gyárt, mint amennyire a hazai piacnak szüksége van - ha nem tartanák vissza a vámok, könnyen eláraszthatná az amerikai és az európai piacot az olcsó autókkal. 

Nehéz döntések

Hivatkozás másolása

Az európai és amerikai politikusok dilemmája a következő. Olcsóbb elektromos meghajtású járműveket akarnak, hogy megkönnyítsék az éghajlatváltozásra való átállást, de ez nem mehet a saját autógyártóik - például a Ford és a Volkswagen - és a helyi munkahelyek aláásásának árán. Valójában a beszéd tárgya a vámok és más kereskedelmi akadályok emelése az importtermékekre, hogy távol tartsák a rendkívül versenyképes kínai elektromos járműveket.

Joe Biden amerikai elnök például a múlt héten 100%-os vámot vetett ki a kínai elektromos járművek behozatalára.

Egyébként az IEA még mindig az eladások növekedését prognosztizálja 2024-re, ami többé-kevésbé a nettó nulla kibocsátás felé tartó pályán tartana bennünket.

Az optimisták azt remélik, hogy több ember fog elektromos járművet vásárolni, amikor Európában és Amerikában olcsóbb használt járművek kerülnek a piacra. De ez nem garantált, ugyanis előfordulhat, hogy az elektromos autó árak nyugaton ragadósnak bizonyulnak, miközben Kína folyamatosan gyártja a szuperolcsó autóit. Ha ez bekövetkezik, akkor a nyugati kormányok szén-dioxid-mentesítésre irányuló törekvése és a hazai gyártók védelmére irányuló törekvésük közötti feszültség várhatóan még inkább kiéleződik. Egy bizonyos ponton talán majd választaniuk kell.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés