Hirdetés

Elegük lett a tiniknek, beperelték Magyarországot

Garai Kitti portré Garai Kitti

Még 2020 szeptemberében a klímaváltozás miatt hat portugál fiatal beperelt 33 országot, köztük Magyarországot is.  A 10 és 23 év közötti felperesek azt mondják, a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat. 

A fiatalokat a Glan (Global Legal Action Network) jogászai képviselik. A tízfős, brit ügyvédekből álló csapat képviseletében az ügyet közösségi finanszírozás segítségével tudták bíróságra vinni. Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 17 bíróból álló Nagytanácsa tárgyalja még ebben az évben. 

Magyarország mellett 32 másik országnak kell megvédenie magát a nemzetközi bíróság előtt:  Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Törökország.

Ukrajna ellen a bíróság jelenleg szünetelteti az eljárást.

A példátlan méretű meghallgatás fontos következményekkel járhat: ha a legfelsőbb bíróság a felperesek javára hoz döntést, az az európai kormányokat arra kényszeríti majd, hogy radikális lépéseket tegyenek az éghajlati válság megállításáért - írja az ATV a HVG cikke nyomán.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés