Hirdetés

Elegük lett a magyaroknak a száguldozó autósokból

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Totalcar felmérése szerint életkortól, nemtől és iskolázottságtól függetlenül az emberek többsége szigorítaná az autók sebességének ellenőrzését.

A szakportál szerint a sebességkorlátozás betartásának egyik bevált módszere az átlagsebesség-mérés. A számos helyre telepített fix traffipaxok mellett az útdíjfigyelő kamerák is alkalmasak lehetnének átlagsebesség-mérésre, azonban ehhez informatikai fejlesztésre volna szükség. 

A Fővárosi Önkormányban nemrégiben elfogadta a budapesti közlekedésbiztonsági stratégiát, a célok között pedig az is szerepel, hogy véget vessenek a gyorshajtásnak a magyar fővárosban. Éppen ezért sebességmérő hálózat (lokális és átlagsebesség-mérés is) kitelepítését kezdeményezik. 

A főváros szeretne átlagsebesség-mérést, azonban egy országos átlagsebesség-mérési rendszer kitelepítése még nagyon a távoli jövőnek tűnik, ugyanis ahhoz kellene a rendőrség is, valamint a jogszabályok esetleges módosítása miatt a szaktárca is. 

Azonban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azt közölte, hogy Magyarországon a közúti járművek átlagsebességének ellenőrzése nincs napirenden. A totalcar.hu érdeklődésére, hogy miért, nem adtak választ. Pedig a felmérések szerint a magyarok döntő többsége, 72 százaléka bevezetné az átlagsebesség-mérést.

A megkérdezetteknek mindössze hatoda mondana nemet. A nők inkább támogatják a lépést, mint a férfiak, de mindkét nem esetében a túlnyomó többség a bevezetés mellett van. A 60 évnél idősebbek között tízből kilencen "mérnék az átlagsebességet". A legfiatalabbak - 18-39 évesek - táborában tízből csak alig hatan, mindenesetre a többség azért itt is megvan. Az iskolázottság nem befolyásolja jelentősen a véleményeket: az alap-, középfokú végzettségűek, valamint a diplomások 68-74 százaléka igennel válaszolt a kérdésre.

A Totalcar szerint a gyakoribb ellenőrzés mellett szigorúbb büntetés bevezetésére is szükség lenne, illetve a jelentős sebességtúllépés esetén a jogosítványt is be lehetne vonni egy időre a száguldozóktól.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés