Hirdetés

Ezért lett elátkozott nap péntek 13

Morvay Péter portré Morvay Péter

A nyugati kultúrkör talán legszélesebb körben rettegett napja a péntek 13, amelynek eredete évezredekre nyúlhat vissza. A félelmek eredete Júdáshoz és a félelmetes templomos lovagokhoz vezetnek.

Egyesek azonban már Hammurabi törvénykönyvének, a világ legrégebbi jogi dokumentumának tulajdonítják az eredetet, az ősi uralkodó ugyanis – babonásan vagy nem babonásan – kihagyta a 13. szabályt a listájából. 

Mások azt állítják, hogy az ősi sumérok, akik a 12-es számot „tökéletes” értéknek tartották, az utána következő számot kifejezetten nem tartották tökéletesnek.

A tizenhármat megelőző tizenkettes szám az európai hagyománynak is fontos része, s már a görög mitológiában is feltűnt, mint Héraklész tizenkét munkája. 

Igazi jelentőségét viszont a kereszténységben nyerte el, az evangéliumok szerint Krisztusnak is tizenkét tanítványa volt, így a tizenkettes szám a középkori keresztény művészet kedvelt számjegye lett. 

A tökéletes számot azonban a baljóslatú tizenhármas követi, amely a keresztény hagyományban szerencsétlennek számít, mert az utolsó vacsorán is tizenhárman vettek részt, de közülük egy maga Júdás volt.

Az egyik legnépszerűbb elmélet azonban a rettegett szám és a pénteki nap összekapcsolódása a legendás templomos lovagok bukásához köthető.

 A rövid idő alatt nagyon befolyásossá vált Templomos Lovagrend gazdagságát megirigyelte Szép Fülöp francia király, aki elrendelte, hogy az egész birodalomban egyszerre tartóztassák le lovagokat. 

A titkos rendelet szerint 1307. október 13-án kellett elfogni a templomosokat,

ami történetesen pénteki napra esett.

A lovagrend nagymestere, Jacques de Molay – akit szintén letartóztattak – annyira felháborodott a razzia miatt, hogy rettenetes átkot mondott ki a királyra és a pápára, valamint az 

elfogásuk napját is megátkozta.

Az elfogott templomos lovagokat kegyetlenül megkínozták, és a vezetőiket máglyán kivégezték.

A templomosok átka azonban úgy tűnt, hogy beteljesedett, mert miután Molayt elégették, egy éven belül mind a francia király, mind pedig a pápa meghalt.

Ezt követően elterjedt a hiedelem, hogy a péntek 13 örökre elátkozott nap maradt.

Geoffrey Chaucer 14. századi Canterbury meséiben szerencsétlen napként említi a hét ezen pontját, amely az újkor folyamán a népi babonában is egyre negatívabb színezetet kapott.

Ahogy lenni szokott a babonáknál, egy idő után itt is működni kezdett az önbeteljesítő jóslat.

A balszerencsésnek tartott nap miatt csak az Egyesült Államokban több tízmillió ember nem dolgozik ezen a napon, sőt sokan ki sem lépnek otthonról, ami 

800-900 milliós dolláros veszteséget okoz a gazdaságnak.

Még az egyetemi diplomával rendelkezők 15 %-a is bevallotta, hogy retteg a tizenhármas számtól, különösen, ha az a pénteki nappal párosul.

A negatív értelmezés mára állandósult az európai kultúrában, számos épület kerüli a tizenhármast, például a BMW grandiózus müncheni székházában sincsen ilyen emelet.

Számos jeles személyiség életét keserítette meg „triszkaidekafóbia”, azaz a tizenhármastól való páni félelem: ilyen kiemelkedő alkotó volt például Arnold Schönberg osztrák zeneszerző is.

A 20. században péntek 13-a kultusza tovább nőtt, és terjedésében fontos szerepet játszhatott, hogy a sajtó és a szórakoztatóipar meglátta a hiedelmekben rejlő kereseti lehetőséget.

Péntek tizenharmadika egyre többször került az újságok címlapjára.

Péntek 13 néven népszerű videójáték is készült
Péntek 13 néven népszerű videójáték is készült

Thomas Lawson 1907-ben jelentette meg könyvét, (Friday the Thirteenth) amelyben egy gonosz üzletember próbálta megsemmisíteni a tőzsdét a rettegett napon. A hatásos reklámkampánynak köszönhetően a babonára alapozó regény igazi bestseller lett, 28 ezer példányt adtak el az első héten, és később film is készült a könyvből.

Pedig a pontosan mérhető tőzsdei statisztikák szerint a péntek 13. éppen hagyományosan az egyik legjobban teljesítő nap a börzéken Magyarországon is. 

A MarketWatch összesítése szerint ez a szerencsétlennek tartott nap inkább jót tesz a részvényeknek, a korábbi adatok szerint ezeknek a péntek 13-ai kereskedési napoknak több mint a fele, a 55,6 százaléka zárult erősödéssel.

A pénteki napon egyébként a forint is erősödni szokott.

Így, aki igazán tutira akar menni, az maradjon ma otthon és online kössön tőzsdei üzletet.

Vagy még jobb, ha tudomást sem vesz az egész babonáról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés