Hirdetés

Éheznek és fáznak a magyarok: így próbálnak spórolni

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy kutatás szerint a magyarok az élelmiszerrel és a fűtéssel próbálnak pénzt spórolni. A felmérésben résztvevő válaszadók jelentős része teljessen lemondott az éttermekről, a szórakozásról, de már szakembert sem hívnak, ha a lakásuk felújításra szorul, inkább megoldják máshogy. 

A Groupama Biztosító megbízásából készült országos reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság a nehezülő gazdasági környezetben jobban odafigyel a megtakarításokra. A magyar lakosság 60 százaléka válaszolta azt, hogy a jelenlegi inflációs helyzetben kiemelten fontosnak tartja a megtakarítások értékállóságának megőrzését. Húsz százalékuk eddig erre nem fordított nagy figyelmet, 30 százalékuk pedig a közeljövőben tervezi, hogy olyan befektetési formát választ, amellyel megtakarítása kevésbé veszít értékéből.

A megtakarításoknál a biztonsági és a likviditási szempontok szintén fontosak a válaszadók számára. A felmérésben résztvevők 49 százaléka sorolta előre a kockázatkerülést, 37 százalékuk pedig nem szeretné megtakarításait hosszabb távra lekötni.

A felmérésből az isk iderült, hogy a magyarok a mindennapokban próbálják csökkenteni a kiadásaikat. A válaszadók 87 százaléka azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hónapokban gyakrabban takarékoskodott, mint korábban, a gyermekes családoknak 92 százaléka szorult rá arra, hogy spóroljon. 

A megkérdezettek 72 százaléka élelmiszervásárláskor és az otthoni energiafelhasználásban is igyekszik visszafogni a kiadásokat.

Hivatkozás másolása

Hatvan százalékuk lemondott az éttermi étkezésekről, 55 százalékuk a kultúrára, szórakozásra szánt összegeket csökkenti, és sokan mellőzik a szakemberek igénybevételét az otthoni felújításoknál, karbantartásoknál.    

Az egyik vezető megtakarítási terület a fűtés visszafogása: a megkérdezett emberek 50 százaléka válaszolta, hogy 20-21 Celsius-fokos szobahőmérsékletet, egyharmaduk 22 fok fölötti, míg 18 százalékuk 19 fok vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet állított be otthonában - írta az MTI. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés