Hirdetés

Baj van, nem találnak egy radioaktív kapszulát

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Az ausztrál hatóságok további személyzetet és felszerelést küldtek kedden a nemrég szállítás közben eltűnt, céziumot tartalmazó radioaktív kapszula megtalálásának céljából.

Az ausztrál tűzoltóság és az illetékes minisztérium még hétfőn közölte, hogy öt napba telik, amíg vissza követik a kapszulát szállító teherautó teljes - 1400 kilométer hosszú - útvonalát. Kedden azt közölték, hogy eddig mintegy 600 kilométert tudtak visszakövetni az útból.

A kapszula egy a kibányászott vasérc vas tartalmának megállípátására használt eszköz része, amelyet a Rio Tinto bányavállalat részére az SGS Australia gyártott le, és a Centurion logisztikai vállalatnak kellett volna leszállítani. A hatóságok gyanúja szerint a szállítmányt érő rezgések miatt lazult ki a kapszula a tartójából, és ennek következtében esett le a teherautóról.

A kapszula elvesztését január 25-én vették észre, amikor a szállítmány megérkezett a célállomására, egy Perth külvárosában lévő raktárba, és kicsomagolták a berendezést.

A keresőcsapatok speciális sugárzásmérőkkel járják végig a szállítmány útját. 

"A berendezés képes érzékelni az eltűnt kapszula által kibocsátott sugárzást, és jelenleg Perth nagyvárosi területén és külterületén használjuk" 

- mondta Darryl Ray, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem eseményirányítója.

A kapszula 6 milliméter átmérőjű és 8 milliméter hosszú, ezüstből készült, a kapszula tartalma a cézium 137-es radioaktív izotópja, amely óránként 10 röntgengépnek megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki.

A hatóságok arra kérték az emberek, hogy amennyiben megtalálják a kapszulát ne közelítsék meg öt méternél jobban, ugyanis a radioaktív sugárzás akár égési sérüléseket és sugárbetegséget is okozhat.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés