Hirdetés

Radioaktív anyagokat loptak az orosz katonák Csernobilból

 portré

Ukrán források szerint orosz katonák radioaktív anyagokat loptak kutatólaboratóriumokból a csernobili atomromok elfoglalása idején. 133 erősen radioaktív anyagot loptak el – közölte vasárnap az atomerőmű körüli tilalmi zóna kezeléséért felelős hatóság. Ennek egy kis része is végzetes, "ha szakszerűtlenül kezelik".

Az orosz erők február 24-én, Ukrajna elleni támadásuk első napján vették át az irányítást a nukleáris romok felett. Végül március végén kivonultak a helyszínről.

Állítólag Csernobil megszállása idején az orosz katonák "sokkoló" mértékű radioaktív sugárzásnak tették ki magukat. Radioaktív talajban ástak, radioaktív homokot gyűjtöttek a fedezékekhez, és közben belélegezték a port.   

„Minden ott harcolt orosz katona hazavisz egy darabot Csernobilból. Élve vagy holtan” – mondta az ukrán energiaügyi miniszter, hozzátéve: „Az orosz katonai felszerelés is szennyezett. Megdöbbentő az orosz katonák tudatlansága.”

A történelem legdurvább nukleáris balesete a csernobili atomerőműben történt 1986-ban. Az erőművet azóta leállították, és egy hatalmas védőburokkal fedték, hogy megakadályozzák a radioaktivitás kiáramlását - írja a blick.ch

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés