Hirdetés

Egyszerre adatná be a koronavírus és influenza elleni oltást? Akkor ezt tudnia kell!

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az ünnepi szezon kezdetével talán még az eddiginél is fontosabb, hogy egészségesek maradjunk: találkozunk idős vagy beteg rokonainkkal, akiket meg szeretnénk óvni a terjedő betegségektől, így az influenzától vagy a koronavírustól is. Lehet, hogy időszűkében vagyunk, így adja magát a kérdés: beadathatjuk-e egyszerre az influenza és covid elleni védőoltást?

Egy közelmúltban készült tanulmány szerint kissé megnövekedett - de még mindig nagyon ritka - a stroke kockázata azoknál az időseknél, akik egyidejűleg kapták meg a nagy dózisú influenza elleni védőoltást és a Covid-19 elleni vakcinát. A Pfizer vakcinájának minden 100 ezer adagjára körülbelül 3 agyvérzés, a Moderna vakcinájának minden 100 ezer adagjára pedig körülbelül 3 átmeneti iszkémiás roham jutott. 

Azonban a legtöbb esetben nem kell ilyesmitől tartani, ha mindkét injekciót egyszerre kapja meg, esetleg arra számíthat, hogy nagyobb eséllyel tapasztal majd valamilyen mellékhatást, például fáradtságot, izomfájdalmat vagy fejfájást. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) igazgatója a CNN-nek elmondta, hogy a legfontosabb, hogy az emberek egyáltalán megkapják az oltást - a légúti vírusszezon korai szakasza pedig jó alkalom erre. 

"Határozottan rendben van, ha ugyanazon a napon több oltást is beadatunk magunknak. Beszéljen az orvosával vagy a védőnőjével arról, hogy mi a megfelelő az Ön számára" - javasolja Mandy Cohen.

De mi a helyzet a hatékonysággal? Befolyásolja-e a két oltás együttes beadása azt, hogy mennyire hatnak? A nemrég Bostonban megrendezett Vaccines 2023 konferencián bemutatott egyik tanulmány szerint azok az egészségügyi dolgozók, akik ugyanazon a napon kaptak influenza- és bivalens Covid-19 oltást, magasabb antitestválaszt mutattak közvetlenül az oltás után, valamint hat hónappal később is, mint azok, akik különböző napokon kapták az oltást.

Persze nem ez volt az egyetlen tanulmány, amely ezt a kérdést vizsgálta, és voltak más tanulmányok, amelyek ellenkező következtetésre jutottak, vagy lényegében nem találtak különbséget a vakcinák együttes vagy különböző időben történő beadása között.

"Határozottan azt mondanám, hogy ez még messze nem eldöntött kérdés" - mondja Stephen Moss, a Michigani Egyetem kutatója.

Moss vezette azt a nemrégiben végzett vizsgálatot, amely 53 izraeli egészségügyi dolgozó semlegesítő antitestválaszát hasonlította össze, akik külön-külön vagy influenza elleni oltással együtt kapták meg a kétértékű Covid-19 vakcinát. Az egészségügyi dolgozók szervezete a vérmintáik szerint egyformán képes volt megakadályozni, hogy a Covid-19 és az influenzavírusok megfertőzzék a sejteket, függetlenül attól, hogy együtt vagy külön kapták-e a vakcinát.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés