Hirdetés

Hiába a küzdelem, az Egyesült Államokban is virágzik a gyerekházasság intézménye

Virág Sára portré Virág Sára

Bár sokan azt hihetnék, ha meghallják a „gyermekházasság” kifejezést, hogy ilyen csak a nyugati ember számára egzotikusnak tekintett országokban létezik még, a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb. Az Egyesült Államok 37 államában ugyanis szintén nincs akadálya a procedúrának, a 2000-es évek több százezer gyermekházasság kötetett. Aktivisták egy csoportja ugyan kitartóan küzd a törvények megváltoztatásáért, de nincs könnyű dolguk. 

Coutney Kosnik 16 esztendős volt, amikor egy detroiti kávézóban találkozott azzal a férfival, akihez később feleségül ment. Kezdetben azt hitte, a megmentőt küldte az útjába a Teremtő, mert az alkoholista édesanyjával élt, akivel nagyon nehezen jutottak egyről a kettőre. A 28 éves férfi biztonságot és stabilitást ígért neki. A fiatal lány életében látszólag senkit nem zavart a korkülönbség, a férfi pedig már ki is eszelt egy tervet, hogy hogyan tudják kijátszani az egyébként sem gránitszilárd törvényeket. A házassághoz Coutney édesanyjának az engedélyére lett volna szükség, de ha esetleg nem adja, akkor is elég lett volna elutazniuk Ohióba, ahol minden gond nélkül összeadják őket. Az édesanyát azonban nem kellett sokáig győzködni, a fiatalember műveltnek és jómódúnak tűnt, aki azt ígérte, vigyáz a lányára. 

Az esküvőt 1993-ban tartották, a ceremónián megjelentek egytől egyig végignézték, ahogy egy 16 éves lány és egy 28 éves férfi összeköti az életét. Coutney abbéli reménye, hogy jobb élete lesz a férje mellett, már a nászéjszakán darabokra tört, amikor a férfi előszőr vált erőszakossá. „Azonnal ki akartam lépni a házasságból” – fogalmazott a nő, ám a férje kezelte a pénzügyeiket és folyamatosan szemmel tartotta, hogy kivel beszél. Amikor hat év után beadta a válókeresetet, a férfi magához vette az első gyermeküket, és azt mondta, addig nem térnek vissza, amíg meg nem gondolja magát. A pár 23 évig maradt együtt, négy közös gyermekük született. Csak azután váltak el, hogy Courtney titokban megszerezte az első hitelkártyáját és abból ki tudta fizetni a válóperes ügyvédet. A nő ma már tisztán látja, hogy soha nem lett volna szabad megtörténnie a házasságnak. Később csatlakozott az Unchained at Last nevű túlélő-aktivista csoporthoz, akik sikeresen kiharcolták a szülőállamában, Michiganben, hogy 2023 júniusában megszűnt a gyermekházasságot engedélyező törvény. 

A gyermekházasság azonban, ahol vagy az egyik, vagy mindkét fél 18 éven aluli személy, továbbra is legális az Egyesült Államok 37 államában. 

Nem korlátozzák szövetségi törvények, ami azt jelenti, hogy szülői beleegyezéssel a fiatalok még azelőtt összeházasodhatnak, hogy szavazni, alkoholt fogyasztani vagy épp lottózni tudnának. Egyes államokban a törvények megszabják az alsó korhatárt, ami általában 15-16 év, de négy állam, Kalifornia, Új-Mexikó, Oklahoma és Mississippi egyáltalán nem határoz meg alsó korhatárt. Több túlélő Courtney-hoz hasonlóan arról számol be, hogy csapdában érezte magát a házasságában: sokakat szintén anyagilag korlátozták, más esetben pedig a házastárs a szülővel összefogva gyakorolt nyomást a fiatalra. Sok államban a házasságon belüli nemi erőszak nem minősül bűncselekménynek, ez a jogi kiskapu pedig vonzza a ragadozókat és határozottan megsokszorozza a bántalmazás lehetőségét.

Az aktivisták sokszor szélmalomharcot vívnak

Hivatkozás másolása

Jhumka Gupta a George Mason Egyetem docense úgy fogalmazott: „a gyermekházasságok statisztikailag sokkal nagyobb valószínűséggel járnak nem tervezett terheséggel vagy mentális teherrel. Ha egy lány 18 éves kora előtt megy férjhez, sokkal kisebb a valószínűsége, hogy befejezi a tanulmányait, ez pedig jelentősen rontja az önálló egzisztencia kialakításának esélyét”. Az Unchained at Last által végzett vizsgálat szerint 2000 és 2018 között 300 ezer kiskorú kötött házasságot az Egyesült Államokban, köztük még 10 éves gyerekek is. 78 százalékuk azonban olyan fiatal lány, akit egy sokkal idősebb férfi vett feleségül. Az aktivista csoportnak idén sikerült elérnie, hogy három államban megszüntessék a törvényt, de nehéz küzdelmet vívtak érte – írja a Guardian

„Igencsak nehéz volt rávenni a törvényhozókat, hogy tegyék meg azt az egyszerű, józan észen alapuló lépést, hogy bevezetik: 18 évesnek kell lenned ahhoz, hogy megházasodj, ugyanúgy, mint ahogy 18 évesnek kell lenned ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen szerződést megköss” – fogalmazott Fraidy Reiss, az Unchained at Last alapítója. Az Egyesült Államokban a 19. századig senkinek nem volt problémája a gyermekházasságokkal, ekkor azonban egyre többen kezdték azt gondolni, hogy tinédzserként az ember mégsem tud ilyen döntést hozni. 

Sara Tasneem 15 esztendős volt, amikor találkozott a későbbi, 28 éves férjével. A fiatal lányt az édesapja vitte magával egy úgynevezett „szufi szekta eseményére”. (A szúfizmus vagy a szúfi út követői döntő többségükben az iszlám követőinek vallják magukat, illetve erősen misztikus jellegű irányzatként az iszlám ezoterikus igazságát hirdetik – a szerk.) A szekta férfi tagjait arra ösztökélték, hogy fiatal lányokat vegyenek feleségül. A 15 éves lányt a csoport egyik vallási vezetője választotta a 28 éves férfi feleségének. 

„Fizikailag átadtak egy teljesen idegen embernek. Elsőéves gimnazista voltam, arról ábrándoztam, hogy a jogi egyetemre megyek, vagy csatlakozom a légierőhöz, de ezekből persze nem lett semmi. Gyerekből feleség lettem” 

– mesélte a nő. A házasságot a lány 16 éves korában, Nevadábankötötték meg hivatalosan. A lány egy apja által szignózott írásos engedélyt adott át, de egyébként sem érdekelt senkit a kora. Állítja, a felnőttek inkább elfordították a tekintetüket ahelyett, hogy segítettek volna rajta. Amikor 16 évesen teherbe esett, az orvosa kifejezetten gúnyosan bánt vele. Tasneem 10 évig maradt a házasságában, végül sikerült elvégeznie egy iskolát, és munkát is talált. Később az Unchained at Last aktivistája lett.

Az Unchained at Last az egyik legnagyobb és legismertebb amerikai érdekképviseleti csoport, 2018-ban pedig együttműködtek az Equality Now nevű szervezettel, amelynek célja a gyermekházasság teljes felszámolása. 2030-ra teljesen fel szeretnék számolni a gyermekházasság intézményét. Az egyes államokban bevezetett intézkedések mellett azt szeretnék elérni, ha szövetségi szinten is foglalkoznának a kérdéssel. Például az Egyesült Államok bevándorlási törvénye nem határoz meg egy alsó korhatárt, ami alá tilos menni a zöldkártyát házassággal szerzőknek. Tasneem férje annak köszönhetően kapta meg a zöldkártyát, hogy elvette őt feleségül, ami nyilvánvalóan jelentős motiváló erő volt.

Bár a szervezet törekvéseit még a vallási szervezetek is támogatják, a tavalyi év során Kaliforniában az American Civil Liberties Union és az abortuszpárti Planned Parenthood helyi szervezetei ágáltak egy olyan törvény ellen, amely megtiltotta volna a gyermekházasságot. A Los Angeles Times szerint végül azért nem fogadták el a törvényt, mert ezek a szervezetek nyomást gyakoroltak a demokrata törvényhozókra. Jennifer Wonnacott, a kaliforniai Planned Parenthood szóvivője úgy fogalmazott a Guardian kérdésére, hogy természetesen a kényszerházasságok ellen és a gyerekek jogainak védelme mellett teszik le a voksukat, de ha egy 16 évesen teherbe esett lány férjhez akar menni a gyermeke apjához, akkor ezt a jogot nem lehet elvitatni tőle. A republikánus politikusok pedig amellett is kitartanak, hogy a gyermekházasságok csökkenthetik az abortuszok számát, hiszen így nem csak az lehet a megoldás, ha elvetetik a gyermeket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés