Hirdetés

Amerika a szemünk láttára keveredik egy újabb háborúba

Nap Híre portré Nap Híre

A Pentagon bejelentette, hogy új nemzetközi katonai missziót indít a kereskedelmi hajók elleni jemeni támadások elhárítására a Vörös-tengeren. A katonai akcióban 10 nemzet vesz részt, mely az Egyesült Államok vezetésével próbálja megakadályozni, hogy a jemeni húszi lázadók drónokkkal és ballisztikus rakétákkal veszélyeztessék a tengeren áthaladó hajókat - közölte Lloyd Austin védelmi miniszter, írta meg az atv.hu.

A támadások során több hajó is megrongálódott, ezért több nagy hajózási társaság úgy döntött, hogy nem engedi hajóit a Bab el-Mandeb-szorosba, amíg a biztonsági helyzetet nem sikerül rendezni. Mindeközben az amerikai hadsereg központi parancsnoksága hétfőn arról adott hírt, hogy két újabb kereskedelmi hajó ellen indítottak támadást. 

Ez egy olyan nemzetközi kihívás, amely kollektív fellépést követel

– jelentette ki Lloyd Austin. Az amerikai védelmi miniszter közölte, hogy „Prosperity Guardian” (A Jólét Védelmezői) néven új, többnemzetiségű biztonsági kezdeményezést indítanak.

A vörös-tengeri húszi támadások súlyos károkat okoznak a globális kereskedelemnek, mivel ezen az útvonalon naponta mintegy 400 kereskedelmi hajó halad át. Az új misszió keretében a fregattok nem feltétlenül egy adott hajót kísérnek majd, hanem úgy helyezkednek el, hogy egy adott időpontban a lehető legtöbb hajónak nyújtsanak védernyőt. Az akcióban Washington mellett az Egyesült Királyság, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek és Spanyolország vesz részt. Ezen országok közül néhányan közös járőrözést végeznek majd, míg mások hírszerzési támogatást nyújtanak a Vörös-tenger déli részén és az Ádeni-öbölben.

Mohammed Abdel-Salam, a húszik szóvivője közölte, hogy továbbra is célba veszik az Izraelhez kötődő hajókat Jemen előtt. Irán által támogatott lázadók szerint támadásaik „nem erődemonstrációk és nem kihívások senki számára”, de hozzátette: „Aki a konfliktus kiterjesztésére törekszik, annak viselnie kell tettei következményeit”.

Az elmúlt négy hétben a húszi fegyveresek 12 alkalommal támadtak meg vagy foglaltak el kereskedelmi hajókat, és még mindig túszként tartják fogva az MV Galaxy Leader 25 tagját Jemenben.

Mint azt a naphire.hu is megírta, hétfő reggelre az olaj ára emelkedett, miután felerősödtek azok a félelmek, hogy fennakadások lehetnek a Vörös-tengeren az olajszállításban a jemeni húszi lázadók támadása miatt. Hétfőn fél hétkor a Brent olajfajta februári határidős ára 76,88 dolláron állt, 33 centtel (0,43 százalékkal) magasabban a pénteki záróértéknél.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés