Hirdetés

Váratlanul nyitottá vált az amerikai választás, bombameglepetés készül?

Virág Sára portré Virág Sára

Kamala Harris vasárnap ünnepelte a hatvanadik születésnapját, Donald Trump pedig ezzel egyidőben ellátogatott egy McDonald's-ba, hogy az olajsütők mögött dolgozzon néhány órát. Az egykori elnök megismételte azon állítását, hogy az ország "belső ellenségét" a demokraták jelentik, miközben mindkét jelölt megpróbálja a maga oldalára állítani a kulcsfontosságú államokat. A választás váratlanul nyitottá vált, szó szerint bármi megtörténhet november 5-én.

Kamala Harris vasárnap töltötte be a hatvanadik születésnapját, miközben egy pillanatra sem állt le a kampányolással. Ellenfele, Donald Trump eközben ellátogatott egy McDonald's-ba, ahol néhány órára beállt az olajsütők mögé. Az egykori elnök ismét elmondta, hogy a demokraták jelentik a legnagyobb belső veszélyt az Egyesült Államokra, miközben mindkét jelölt próbálja magáénak megnyerni a kulcsfontosságú államokat. Kamala Harris vasárnap Georgiában látogatott meg két templomot, hogy a fekete választópolgárokkal találkozzon. 

Kamala Harris az atlantai New Birth Missionary Baptist gyülekezethez intézett beszédében elmesélte, hogy a kaliforniai Oaklandben szerzett fiatalkori vallásos élményei miként hatottak a politikájára. A Demokrata Párt elnökjelöltje azt is elmondta, hogy nagyon fontos dolog egy ország irányításában az együttérzés gyakorlása. Azt a kérdést is feltette a tömeg felé fordulva: 

"Milyen országban akarunk élni? A káosz, a félelem és a gyűlölet országában, vagy pedig a a szabadság, az igazságosság és az együttérzés hazájában?"

Majd hozzátette: "a demokráciában az a nagyszerű, hogy szabadon kifejezhetjük a véleményünket, ám ezt ne csak szavakkal, hanem tettek is tegyük". Arra a kérdésre, hogy Harris és a Demokrta Párt támogatja-e a férfiakat és mit gondol arról, hogy a feket férfiak látványosan a republikánus oldalra húznak, Harris azt válaszolta: kimutatható támogatottsága van a fekete férfiak körében, csak ezzel nem szoktak foglalkozni – írja a Guardian

Donald Trump sem tétlenkedik

Hivatkozás másolása

Donald Trump eközben újabb megjegyzéseket tett a demokrata politikusokra, "az ország legveszélyesebb, belső ellenségének" nevezve őket, ezúttal kifejezetten kiemelve Nancy Pelosit és Adam Schiff-et. A Fox News egy vasárnap sugárzott interjújában úgy fogalmazott: "a legveszélyesebb ellenségeink az országon belül vannak, ezek a radikális baloldali őrültek. A helyzet kezeléséhez pedig a nemzeti gárdát, de akár a hadsereget is be lehetne majd vetni, ha valóban szükséges". A megjegyzései természetesen hangos kritikát váltottak ki az országban. Kamala Harris kampánystábja gyorsan reagált is az elhangzottakra: 

"Donald Trump még a Fox News barátságos falai között sem tudja levetkőzni annak a bizonytalan, dühös, instabil embernek a képét, aki ő maga, és nem tud nem a saját kicsinyes bosszújára koncertrálni" – írta Ammar Moussa, a Harris-Walz kampány szóvivője. Pontosan ez az oka annak, hogy a kampánya rejtegeti a média elől, mert nem akarják, hogy még nagyobb kárt okozzon – tette hozzá. 

Trump később az egyik kampányállomáson meglátogatott egy pennsylvaniai McDonald's-ot, ahol beállt az olajsütő mögé. Ezzel is Kamala Harrisnak akart üzenni, aki korábban többször mondta már, hogy fiatal korában egy darabig ő maga is egy McDonald's-ban dolgozott, ezt azonban Trump többször is hazugságnak nevezte. Trump vasárnap este a pennsylvaniai Lancasterben lévő városházán tartott beszédet, ahol a déli határon lévő krízist említette meg, és elmondta, hogy a megválasztása esetén nagyon szigorú bevándorláspolitikát fog bevezetni. 

Vasárnap Elon Musk is megjelent a színpadon Donald Trump mögött, és ismét elmondta, hogy Kamala Harris győzelme esetén "ez lesz az utolsó választás az Egyesült Államokban". Elon Musk még szombaton megígérte, hogy a novemberi választásokig minden nap 1 millió dollárt adományoz egy olyan embernek annak, aki aláírja az amerikai alkotmányt támogató online petícióját. És nem is vesztegette az időt, ugyanis már át is adott egy 1 millió dolláros csekket pennsylvaniai rendezvény egyik résztvevőjének, amelynek a célja az volt, hogy a republikánus elnökjelölt, Donald Trump mögé állítsa a támogatókat. Az első szerencsés nyertes egy John Dreher nevű férfi volt a rendezvény munkatársai szerint.

Számos államban zajlik már a korai szavazás, Giorgiában az első nap rekordot döntöttek a szavazók. Vasárnap az is kiderült, hogy Joe Biden és Kamala Harris nem fog együtt kampányolni a november ötödikei elnökválasztás előtt. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés