Hirdetés

Drámai a helyzet Avgyijivkában, Kijev erősítést küld, az oroszok támadnak

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Ukrajna erősítést küldött a körülzárt Avgyijivka városába. A város ostroma az ország új katonai vezetőjének első nagy próbatétele lesz, akik igyekeznek feltartóztatni az orosz erők előrenyomulását.

Napokkal azután, hogy Volodimir Zelenszkij elnök elrendelte a katonai vezetés radikális átalakítását és Valerij Zaluzsnij főparancsnok leváltását, Olekszandr Szirszkij, az új főparancsnok tartalékosokat vezényel az ukrán kézben lévő Avgyijivkába, amelyet három oldalról ostromolnak az oroszok.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ellenséget abban, hogy mélyebbre nyomuljon a területünkre, és megtartsuk az általunk tartott pozíciókat" - mondta Szirszkij a Telegramon szerdán közzétett nyilatkozatában, miközben a frontvonalon lévő csapatokat látogatta meg.

Nincsenek könnyű helyzetben az ukránok

Hivatkozás másolása

Oroszország tovább nyomul előre, miközben Ukrajna hadseregének fogytán van a lőszere, és az Egyesült Államok Ukrajna számára kulcsfontosságú támogatása elakadt a Kongresszusban. Kijev számára kudarcot jelentett, hogy a jó előre beharangozott tavalyi ellentámadással nem sikerült területeket visszafoglalni az oroszoktól. Most az ukránok erőfeszítései az ellenőrzésük alatt álló területek megvédésére irányulnak.

Név nélkül nyilatkozó nyugati tisztviselők szerint a Kreml prioritásként kezeli Avgyijivka elfoglalását egy olyan évben, amikor várhatóan egyik fél sem fog jelentős stratégiai előnyöket elérni a csatatéren. A nyugatiak azt remélik, hogy még ha Oroszországnak sikerül is elfoglalnia a várost – bár Nyugaton bíznak abban, hogy Kijev meg fogja tartani az erődítmény ellenőrzését -, Avgyijivka elfoglalásából kevés stratégiai előnye származna Moszkvának.

Közben az ukrán hadsereg közölte, hogy szerdán kora reggel megsemmisített egy orosz hadihajót a Krím partjainál. Kijev szerint a háború kezdete óta 24 orosz hajót és egy tengeralattjárót semmisített meg.

Nincsenek könnyű helyzetben az ukránok

Hivatkozás másolása

Más frontokon ukrán részről a szárazföldi hadműveletek gyakorlatilag leálltak. Szirszkij és Rusztem Umerov védelmi miniszter meglátogatta az Avgyijivka közelében és az északkeleti Kupjanszk városában állomásozó csapatokat. Utóbbi helyen az ukrán csapatok szintén kemény orosz offenzívával küzdenek.

Avgyijivkát, ezt Donyecktől, a Donyeck régió 2014 óta a Kreml ellenőrzése alatt álló fővárosától - északra fekvő ipari elővárost 2022 tavasza óta bombázások és súlyos harcok sújtják.

Támadásban az oroszok

Hivatkozás másolása

Az ukrán 110. motorizált dandár több egységét, amelyek közül sokan már csaknem két éve a város romjainál harcolnak, kivonták, helyükre friss csapatok érkeznek - mondta Ivan Sekach, a szinte körülzárt várost védő dandár szóvivője kedden a Szabadság Rádiónak.

"Nincs elég erőnk ahhoz, hogy tovább tartsuk a várost, de érkezik az erősítés " - mondta Sekach.

A Zelenszkij által kinevezett új főparancsnok megerősítette a katonai egyensúly eltolódását, mondván, hogy az 1500 kilométeres fronton zajló orosz támadások "nehéz" helyzetet teremtettek az ukrán hadsereg számára.

"Az ellenség most gyakorlatilag az egész frontvonalon támadásban van" - mondta Szirszkij a ZDF német televíziónak egy interjúban, amelyet napokkal kinevezésének bejelentése előtt, február 8-án rögzítettek. "A támadó akciókról áttértünk a védekező hadműveletekre".

Szirszkijt, aki eddig az ukrán szárazföldi erőket vezette, Zelenszkij a "legtapasztaltabb" parancsnokaként emlegette. Részt vett Kijev sikeres védelmében a háború első hónapjaiban, és hónapokkal később kiszorította az orosz erőket az északkeleti Harkiv régió egy sávjából.

Mészárszék vagy egérfogó?

Hivatkozás másolása

Az 1965-ben Oroszországban született tábornok azonban arról is ismert, hogy a Kreml erői által tavaly elfoglalt keleti város, Bahmut védelmének élére állt, miután a több hónapos ostrom romhalmazzá változtatta a várost és mindkét oldalon súlyos veszteségeket okozott.

Ez a csata a szövetséges hadseregek részéről kritikát váltott ki, miszerint Kijev a tervezett ellentámadás sikerét kockáztatta azzal, hogy az embereket egy olyan város védelmére irányította, amely inkább a sóbányájáról, mintsem stratégiai értékéről ismert. Oroszország Wagner zsoldos hadserege katonák tömegeit küldte a halálba a csatában.

Szirszkij később úgy védte ezt a hadműveletet, hogy Bahmut "egérfogóvá" vált, amely nagy számú orosz megszállót ejtett csapdába.

Az új tábornok, aki a népszerű Valerij Zaluzsnijt váltotta a hadsereg főparancsnokaként a Zaluzsnij és Zelenszkij közötti hónapokig tartó feszültség után, a múlt héten közölte prioritásait, kiemelve a tervezés javításának, a technológiai fejlődés elfogadásának és a drónhadviselés elsajátításának szükségességét.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés