Hirdetés

Dráma a magyar egészségügyben: András tönkrement anyagilag, hogy időben megműtsék

Nap Híre portré Nap Híre

Az állami egészségügyben egy év múlva operálta volna az az orvos, aki egy magánklinikán néhány héten belül megműtötte, de itt több millió forintot kellett fizetnie. 

A Naphire.hu a múlt héten beszámolt Várkonyi András tragikus történetéről. Andrásnak csípőprotézisre van szüksége, a szakorvosi vizsgálatra azonban csak az év végére kapott időpontot. A műtétre akár éveket kellene várnia. 

A Heti Napló Sváby Andrással című műsora a több sebből vérző állami egészségüggyel foglalkozott legutóbbi adásában az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsora, ezúttal a várólistákra és a magánellátásra fókuszálva  – A történetről most az atv.hu osztott meg részleteket. 

A riportban megszólaló Várkonyi András közel 30 évig használta imádott basszusgitárját. Erős embernek tartja magát, de amikor döntenie kellett, hogy eladja a hangszert, elsírta magát.  Vagy a gitár vagy csípőprotézis. A férfi 13 éve kínlódik, mostanra olyan erős fájdalmai vannak, hogy már aludni sem bír. Az orvosok nyáron közölték, hogy minél előbb műteni kell, de csak év végére kapott időpontot szakorvosi vizsgálatra, és akkor még hol van maga a műtét. Legjobb esetben is csak jövő ilyenkor operálnák. Úgy döntöttek a feleségével, nem várnak tovább, egy magánkórházat választottak, ahol 2 és fél millió forintért néhány napon belül megműtik. Ugyanaz az orvos, aki egyébként jövő ilyenkor műtötte volna az állami kórházban. András eladta tehát imádott hangszerét, felvett egy millió forint kölcsönt és mellé beletette még az összes tartalékát. 

„Évek óta szedek fájdalomcsillapítókat, és már nem is nagyon érzem, hogy használ, a szervezetem ezekre már nem reagál, ez már csak ilyen pótcselekvés, hogy beszedem” - mesélte a férfi a Heti Naplónak. A riportból az is kiderült, hogy jelenleg Magyarországon összesen 39 751-en várnak valamilyen műtétre. A legtöbben szürke hályog műtétre, majdnem 13 ezren. Térdprotézisre 11 476-an, csípőprotézisre 7424-en. Szürkehályog műtétre a hivatalos kimutatás szerint „csak” 45 napot kell várni, csípőprotézisre 242-t.

Sokan a teljes megtakarításukat orvosra költik

Hivatkozás másolása

A műsor egyik nézője levelet írt a szerkesztőségnek. Ebből kiderült, hogy a hölgy 41 év munkaviszony után ment nyugdíjba 2019-ben. 10 évig gyári munkás, 4 évig élelmiszerbolti eladó, 27 évig kórházi ápolónő volt. A végére rengeteg mozgásszervi panasza lett. Néhány hónapja kifordult a térde, így protézis beültetés vált szükségessé. 1 hónap várólista után a klinikai ambulancián megállapították, hogy még nem kell protézis, így nem vették fel a listára, ahol egyébként 9 hónap lett volna a várakozás. Ezek után magánorvoshoz fordult, ahol csak 6 hét volt a várakozási idő. A vizsgálatok, a műtét és a protézis ára összesen 2 millió forint volt, amit megtakarításaikból tudtak fedezni.  

Egy másik fővárosi magánkórházban egy csípőprotézis műtét ára 2,5 millió forintnál kezdődik. A térdprotézis szintén. De ha csak egy ortopédiai szakvizsgálatra szeretnénk bejelentkezni, az is 39 ezer forint. Ráadásul a műtétek előtt általában kérnek laborvizsgálatot, ultrahangvizsgálatot, MR vizsgálatot. Egy nagy laborvizsgálat 40 ezer forint, egy hasi ultrahang vizsgálat 35 ezer forint, egy mellkas CT 25 ezer forint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés