Hirdetés

Van egy jó és egy rossz hírünk Donald Trump híveinek

Morvay Péter portré Morvay Péter

Újabb jogi csapás érte Donald Trumpot New Yorkban: ezúttal 5 millió dolláros kártérítést kell fizetnie egy 1996-os zaklatási ügy miatt. Közben a volt elnök már 6 százalékkal vezet Biden előtt.

Trump ügyvédje szerint egyértelmű, hogy New Yorkban a bírák és ügyészek politikai kinevezettek, ezért igyekeznek oda kiszervezni a volt elnök elleni pereket.

Mint ismert, áprilisban egy New Jersey-i bíró vád alá helyezte Trumpot állítólagos pénzügyi szabálytalanságok miatt.

Most egy 27 évvel ezelőtti zaklatási ügyben kellett volna a bíróság elé állnia a volt elnöknek, ám Trump közölte, hogy

fogalma sincs, ki az a nő, aki beperelte.

Emiatt nem is vett részt az eljárásban, ahol a bíróság végül nem látta bizonyítottnak azt, hogy nemi erőszakot követett el, ám a volt amerikai elnöknek rágalmazás és tettlegesség miatt így is 

összesen 5 millió dollár kártérítést kell fizetnie.

Donald Trump a felmérésekben jól áll, a bíróságokon kevésbé
Donald Trump a felmérésekben jól áll, a bíróságokon kevésbé Fox News

Az 1996-os zaklatási ügy miatt indított polgári peres eljárásban a New York-i esküdtszék néhány óra alatt hozta meg a döntését. Ebben megalapozottnak találta a felperes, E. Jean Carroll állítását a zaklatást, szexuális bántalmazást és rágalmazást tekintve.

Donald Trump az ítélet kihirdetése után a közösségi médiában közzétett üzenetében azt írta, hogy az ítéletet  szégyen, ami szerinte része az ellene zajló,

minden idők legnagyobb boszorkányüldözésének.

Ezt megelőzően közölte, hogy mindenképpen fellebbez az ítélet ellen, mert nem kapott lehetőséget arra, hogy megvédje magát.

Az ügy három héten keresztül zajló tárgyalássorozatában Donald Trump személyesen nem jelent meg a bíróságon, és a bíró felszólítását elutasítva nem tett tanúvallomást. 

Védője, Joe Tacopina arra hivatkozott, hogy nincs értelme a volt elnök tanúvallomásának, ugyanis a felperes az állításában szereplő eset részleteire nem tud visszaemlékezni.

A volt elnök tavaly októberben adott vallomásában a 

"legnevetségesebb és legundorítóbb kitalált sztorinak" 

nevezte a vádat.

E. Jean Carroll a 2019-ben indított perben azt állította, hogy 1996-ban New York-ban a Trump-toronyházzal szemben található luxusáruház próbafülkéjében az együttléte Donald Trump-pal erőszakossá vált, és az akkori üzletember megerőszakolta őt. 

A nő az incidens pontos időpontjára a bíróságon tett tanúvallomásában nem tudott visszaemlékezni, de tanúként szólalt meg mellette két barátnője, akik azt mondták, hogy Carroll annak idején elmesélte nekik találkozóját Donald Trump-pal.

A volt elnök támogatói szerint az egyre erősödő jogi támadások összefüggésben állnak azzal, hogy Trump támogatottsága növekszik. 

Az ABC News és a Washington Post tegnap megjelent közvélemény-kutatása szerint a 2024-es elnökválasztáson az amerikaiak 44 százaléka Trumpra, 38 százaléka pedig Bidenre szavazna.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés