Hirdetés

Újabb és újabb háborúk jöhetnek, ha megválasztják Donald Trumpot?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Trump azt mondja, arra bátorítaná Oroszországot, hogy "tegyen, amit akar" bármelyik NATO-országgal, amelyik nem fizet eleget.

Donald Trump volt amerikai elnök szombaton azt mondta, arra bátorítaná Oroszországot, hogy "azt tegyen, amit csak akar" minden olyan NATO-tagországgal, amely nem tartja be a védelmi kiadásokra vonatkozó irányelveket. Trump ezzel megdöbbentő módon elismerte, hogy újraválasztása esetén nem tartaná be a szövetség alapját képező kollektív védelmi záradékot - írja a CNN. 

A volt amerikai elnök a dél-karolinai Conwayben egy nagygyűlésen kijelentette, hogy a NATO tönkrement, amíg ő nem jött. "Azt mondtam: mindenki fizetni fog. Erre ők megkérdezték, ha nem fizetünk, akkor is meg fogtok védeni bennünket? Azt válaszoltam: egyáltalán nem. Nem hitték el a választ" - magyarázta Trump, hozzátéve, hogy az egyik nagy ország elnöke is megkérdezte tőle egy alkalommal, hogy az USA akkor is megvédi-e majd az országot, ha Oroszország megszállja őket. 

"Nem, nem fogom megvédeni önt" - emlékezett vissza Trump arra, hogy ezt mondta annak az elnöknek. "Sőt, arra bátorítanám őket, hogy azt tegyenek, amit csak akarnak. Fizetniük kell. Ki kell fizetniük a számláikat."

Joe Biden elnök vasárnap azt mondta, hogy Trump "világossá teszi, hogy cserbenhagyja NATO-szövetségeseinket", és felvázolta Trump megjegyzéseinek lehetséges következményeit. "Trump beismerése, hogy zöld utat kíván adni Putyinnak a további háborúhoz és erőszakhoz, hogy folytassa a szabad Ukrajna elleni brutális támadását, és hogy kiterjessze agresszióját Lengyelország és a balti államok népére is, megdöbbentő és veszélyes" - mondta Biden a kampányán keresztül kiadott nyilatkozatában.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár eközben vasárnap azt mondta, hogy Trumpnak a szövetséggel kapcsolatos megjegyzései veszélybe sodorják az európai és amerikai katonákat. "A NATO elleni bármilyen támadásra egységes és erőteljes választ fogunk adni" - mondta Stoltenberg egy nyilatkozatban. "Bármely olyan sugallat, hogy a szövetségesek nem fogják megvédeni egymást, aláássa mindannyiunk biztonságát, beleértve az Egyesült Államokét is, és fokozott veszélynek teszi ki az amerikai és az európai katonákat". Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap "meggondolatlannak" nevezte Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, hozzátéve, hogy azok "csak Putyin érdekeit szolgálják".

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének középpontjában, a szerződés 5. cikkében a rögzített ígéret a kollektív védelemre vonatkozik, eszerint az egyik tagország elleni támadás a szövetség összes tagországa elleni támadásnak minősül. Trump már régóta panaszkodik arra, hogy a NATO többi tagállama az Egyesült Államokhoz képest mennyit költ a védelemre, és többször fenyegetőzött azzal, hogy kivonja az Egyesült Államokat a NATO-ból. Szombati megjegyzései azonban a legközvetlenebb jelei annak, hogy újraválasztása esetén nem szándékozik megvédeni a NATO-szövetségeseket az orosz támadástól.

A cikkben megjegyezték: Trump évek óta pontatlanul írja le, hogyan működik a NATO finanszírozása. A NATO célja, hogy minden tagország a bruttó hazai termék legalább 2%-át költse védelemre, és a legtöbb ország nem teljesíti ezt a célt. De ez a szám egy iránymutatás, nem pedig kötelező érvényű szerződés, és nem is keletkeznek "számlák"; a tagországok nem mulasztották el befizetni a NATO közös költségvetéséből a szervezet működtetésére szánt részüket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés