Hirdetés

Feszült hangulatban zajlott le Harris és Trump első vitája

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Kamala Harris „szélsőségesnek” és a diktátorok barátjának nevezte Donald Trumpot, míg a republikánus jelölt „marxistának” bélyegezte ellenfelét a keddi, kifejezetten feszült hangulatú televíziós vitában, amely olaj volt az amúgy is robbanásveszélyes amerikai elnökválasztásra.

Harris és Trump az abortusztól és a faji hovatartozástól az amerikai demokrácia sorsáig terjedő témákról tartották első - és talán egyetlen - vitájukat a november 5-i választások előtt, és mindketten áttörést reméltek a vitától a rendkívül szoros versenyben – írja az AFP.

„Marxista” vs. „szélsőséges”

Hivatkozás másolása

Trump, aki az előző, még Joe Biden ellen vívott vita nyomán Biden katasztrofális teljesítménye miatt azt hihette, hogy a győzelem felé tart, a mostani vitán több ízben felemelte a hangját, és olyan színes szidalmakhoz és sértésekhez folyamodott, mint amilyeneket a gyűlésein is használ.

Az 59 éves Harris válaszul kijelentette, hogy ő egy „új kezdetet” képvisel a Trump-elnökség „zűrzavara” után - és azt mondta: „Nem megyünk vissza”.

Az ABC News vitája azzal kezdődött, hogy a demokrata alelnök váratlanul odalépett a republikánus volt elnökhöz, hogy kezet rázzon vele, mielőtt a philadelphiai Nemzeti Alkotmányközpontban felálltak volna a pulpitusra. Aztán a finomkodásoknak vége lett.

A 78 éves Trump perceken belül „marxistának” nevezte Harrist, és azt is állította, hogy ő és Joe Biden elnök hibájából „emberek milliói özönlenek be az országunkba a börtönökből és az elmegyógyintézetekből”, míg Harris rámutatott, hogy Trump elítélt bűnöző, „szélsőségesnek” minősítette, és „tragédiának” nevezte, hogy egész pályafutása során „a faji alapon osztotta meg az amerikai népet”.

2020, Putyin, abortusz

Hivatkozás másolása

Az egyik legdurvább szóváltásuk arról szólt, hogy Trump példátlan módon nem volt hajlandó elfogadni, hogy a 2020-as választáson kikapott Biden ellen, mielőtt megpróbálta volna megdönteni az eredményt. Trump megismételte korábbi, a 2020-as választási eredményt megkérdőjelező állításait, és ragaszkodott ahhoz, hogy „rengeteg bizonyíték” van arra, hogy valójában ő nyert.

Harris Trumphoz fordult, és azt mondta, hogy a Fehér Ház-beli saját korábbi biztonsági emberei „szégyennek” nevezték őt. „A világ vezetői nevetnek Donald Trumpon” - mondta. Harris azzal vádolta Trumpot, hogy „feladná” Ukrajnát Vlagyimir Putyin orosz vezetőnek, „egy diktátornak, aki megenné ebédre” - vádolta. „Diktátorok és autokraták drukkolnak, hogy újra elnök legyen” – állította Harris Trumpról, annak ellenére, hogy Putyin nyilvánosan Harris győzelmének szurkolt.

A másik heves szóváltás az abortuszról szólt. Trump kitartott amellett, hogy bár az abortuszhoz való szövetségi szabályozás megszüntetését szorgalmazta, azt akarja, hogy az egyes államok maguk alakítsák ki a saját politikájukat. Harris szerint ellenfele „egy rakás hazugságot” mondott, és politikáját „az amerikai nőket sértőnek” nevezte.

Hogyan hat a Biden-Harris csere?

Hivatkozás másolása

A legutóbbi, júniusi elnökjelölti vita Biden újraválasztási kampányának vesztét okozta, miután az elnök katasztrofális teljesítményt nyújtott Trump ellen. Harris a demokraták azon félelmei miatt vette át a jelöltséget, hogy Biden túl öreg és gyenge ahhoz, hogy legyőzze ellenfelét.

Harris a korábbi viták során és amerikai szenátorként szerzett magának hírnevet debattőrként, míg Trumpot az amerikai politika egyik legnagyobb hatású szónokaként tartják nyilván.

Trump sokáig dacolt a politikai gravitációval, sebezhetetlennek tűnt a szokásos támadásokkal szemben. Pedig elítélték üzleti feljegyzések meghamisításáért, hogy eltussolja egy felnőttfilm-sztárral folytatott viszonyát, felelősségre vonták szexuális visszaélésért, és bíróság elé áll a 2020-as választások eredményének megsemmisítésére tett kísérlet vádjával.

A vita során Harris célba vette Trump maratoni és jellemzően hatalmas tömeg előtt tartott gyűléseit, ahonnan szerinte a résztvevők - mondta, dühös visszavágást kiváltva - „kimerültség és unalom miatt” korán távoztak.

A vita egy pontján Trump látszólag elvesztette a hidegvérét, hosszasan beszélt egy megcáfolt összeesküvés-elméletről, miszerint haiti bevándorlók megették a helyiek háziállatait Ohióban. „Megeszik a kutyákat, megeszik a macskákat” - mondta, mielőtt az ABC News műsorvezetője kijavította volna, hogy Springfield város hatóságai szerint ez nem történt meg.

Mivel már csak 56 nap van hátra a választásokig, az intenzív reflektorfény ritka lehetőséget adott mindkét jelöltnek, hogy megváltoztassa a felmérések szerint majdnem döntetlenre álló megosztott verseny menetét. Harris számára a vita kulcsfontosságú lehetőség volt arra, hogy minél több választónak bemutatkozzon, miután alig nyolc hete ugrott be a versenybe, amikor a 81 éves Biden hirtelen kiszállt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés