Hirdetés

Amerika robbanás szélén? Kizárták Trumpot az előválasztásról

Nap Híre portré Nap Híre

A coloradói legfelsőbb bíróság kedden az amerikai alkotmány felkelési záradéka alapján ismét alkalmatlannak nyilvánította Donald Trumpot arra, hogy később elnöki hivatalát betöltse. Ez komoly győzelmet jelent a Trump-ellenes szavazóknak.

A bírák elrendelték, hogy töröljék az állam elnökválasztási előválasztási szavazólapjáról, miután megállapították, hogy 2021. január 6-án a Capitoliumban lázadást követett el. A döntés valószínűsíti, hogy az ország legfelsőbb bíróságán később döntés születik arról, hogy kizárják-e Trumpot a jelöltségből - írja a HVG.

Az ítélet egyébként csak a március 5-én tartantó republikánus előválasztásra vonatkozik, ám ez hatással lesz Trump státuszára a jövő évi általános választásokon is. A nem pártatlan amerikai választási előrejelzők Coloradót biztonságosan demokrata pártinak tartják, ami azt jelenti, hogy Joe Biden valószínűleg Trump sorsától függetlenül is el fogja vinni az államot.

Az azonban kérdés, hogyha a legfelsőbb bíróság helybenhagyja a colorádói döntést, akkor az országos szinten értendő-e, vagy ahhoz hasonlóan egyes állami megállapítási folyamatok lesznek-e szükségesek hozzá.

Trump kampányának szóvivője azt közölte, megtámadják a döntés és fellebbeznek az amerikai legfelsőbb bíróságon.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Donald Trumpot kétszer is vád alá helyezték, többek között azzal is vádolják, hogy a 2020-as elnökválasztás elvesztése után megpróbálta meghiúsítani a hatalom átadását, sőt több büntetőügyben is számos váddal kell jelenleg szembenéznie, mégis van esély arra, hogy visszakerüljön a Fehér Házba. Van négy ok, ami miatt Donald Trump akár még meg is nyerheti az elnökválasztást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés