Hirdetés

Döbbenetes részletek az izraeli túszok holttesteinek megtalálásáról

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az izraeli hadsereg kedden közölte, hogy a palesztin terroristákkal vívott harc után hat túsz holttestét hozta ki egy alagútból a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Juniszban.

A túszok Yagev Buchshtab, Alexander Dancyg, Yoram Metzger, Nadav Popplewell, a korábban halottnak nyilvánított Chaim Perry és Avraham Munder voltak.

Családjaikat a hírszerzési elemzést követően értesítették - közölte a hadsereg közleményében, később hozzátéve, hogy a holttesteket hétfő este találták meg egy alagútban.

„A művelet során az erők egy körülbelül 10 méter (méter) mély alagútaknát találtak, amely egy földalatti alagútvonalhoz vezetett, ahol a túszok holttesteit megtalálták” - közölte a hadsereg.

„A mentést egy lakott területen és többszintes épületekben folytatott hosszas harc után hajtották végre” az izraeli katonák, akik közül néhányan meghaltak - tette hozzá.

Tűzszünetet követelnek a túszok családtagjai

Hivatkozás másolása

A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma nevű kampánycsoport közleményében úgy fogalmazott, hogy a túszok holttestének visszaszerzése „biztosítja a családok számára a szükséges lezárást, és örök nyugalmat biztosít a meggyilkoltaknak”. A fórum felszólította az izraeli kormányt, hogy egy tárgyalásos megállapodás keretében biztosítsa, hogy a többi túsz is visszakerüljön Izraelbe.

„Az izraeli kormánynak a közvetítők segítségével mindent meg kell tennie a jelenleg tárgyalás alatt álló megállapodás véglegesítése érdekében” - áll a közleményben.

A közvetítő Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok sürgette Izraelt és a Hamászt, hogy állapodjanak meg egy olyan tűzszüneti megállapodásban, amely segítene biztosítani a még megmaradt túszok szabadon bocsátását az izraeli börtönökben tartott palesztin foglyokért cserébe.

Nir Oz gyászol

Hivatkozás másolása

Korábban kedden a gázai határ közelében fekvő Nir Oz izraeli kibucközösség bejelentette, hogy a 79 éves Munder meghalt „gázai fogságban, miután hónapokon át fizikai és lelki kínzásoknak volt kitéve”. Metzger, Perry és Dancyg szintén Nir Ozból származott, egy olyan közösségből, amelyet különösen súlyosan érintett a Hamász október 7-i támadása, amely a jelenleg is tartó háborút kiváltotta. Palesztin terroristák aznap rabolták el Mundert, feleségét, lányát és unokáját. A többi családtagot a novemberi egyhetes tűzszünet - a háború eddigi egyetlen tűzszünete - során engedték szabadon.

Munder fia meghalt az október 7-i terrortámadásban.

Mint arról a Nap Híre rengeteg alkalommal beszámolt: több mint tíz hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 40 ezer ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés