Hirdetés

Dermesztő szintet lépett az iskolai bántalmazás, a mesterséges intelligenciát is bevetik a diákok

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A mesterséges intelligencia használatával készítenek egymásról bántalmazó képeket az Egyesült Királyság iskoláiban.

Brit iskolákban a gyerekek mesterséges intelligenciát (AI) használnak arra, hogy “illetlen”, vagyis szexuális tartalmú képeket készítsenek más gyerekekről – figyelmeztetett egy gyermekbántalmazással és technológiával foglalkozó szakértői csoport a Guardian cikke szerint.

Azt mondják, hogy számos iskola számolt be arról, hogy a tanulók mesterséges intelligencia-generáló technológiát használnak, hogy olyan képeket készítsenek gyerekekről, amelyek más gyermekek szexuális zaklatását ábrázolják.

Emma Hardy, az Egyesült Királyság Biztonságosabb Internet Központjának (UKSIC) igazgatója szerint a képek „rémisztően” valósághűek.

„A látott képek minősége hasonlít az ország iskoláiban tanuló gyerekekről évente készített professzionális fotókhoz” – mondta Hardy, aki egyben az Internet Watch Foundation kommunikációs igazgatója is. „A mesterséges intelligencia által generált gyermekekről készült képek fotorealisztikus természete azt jelenti, miszerint előfordult, hogy az általunk látott gyerekek korábbi szexuális zaklatás áldozataiként ismerhetők fel.”

„Figyelmeztetni kell a gyerekeket, hogy ezek a fotók elterjedhetnek az interneten, és végül idegenek és szexuális ragadozók láthatják őket. A technológiával való visszaélés lehetősége ijesztő” – mondta.

Az UKSIC, egy gyermekvédelmi szervezet szerint az iskoláknak sürgősen cselekedniük kell. Félő, hogy a mesterséges intelligencia által készített, gyerekek szexuális zaklatását ábrázoló képek előbb-utóbb elárasztják az internetet. Szerinte még nem tömeges jelenségről van szó, de éppen ezért kell most foglalkozni vele, mielőtt rendszerszintű problémává nőné ki magát.

A múlt hónapban az Internet Watch Foundation arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia által generált, gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek „félő, hogy elárasztják az internetet”, és sok ilyen fotó már annyira valósághű, hogy még képzett elemzők számára is nehezen megkülönböztethető a valódi felvételektől.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés