Hirdetés

Elszabadult a pokol, két hónap alatt egymilliónál is több denguefertőzést regisztráltak ebben az orszában

Nap Híre portré Nap Híre

Az év első két hónapjában 1 millió 17 ezer megerősített vagy valószínűsített denguefertőzést regisztráltak Brazíliában - közölte a brazil egészségügyi minisztérium csütörtökön. Ez majdnem ötször annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 207 475 eset.

Az egészségügyi hatóságok 214 ember halálátt erősítették meg, további 687 halálesetet még vizsgálnak. Hat államban és a fővárosi kerületben egészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

A mostani járvány hátterében az utóbbi hónapok heves esőzései és a magas hőmérséklet áll. Ilyen időjárási viszonyok között ugyanis jól szaporodik a denguevírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog.

A dengueláz tömeges terjedése a kontinens más országait is érintette. A hét elején a perui kormány az ország nagy részére szükségállapotot hirdetett, de a közelmúltban Argentínában is jelentősen megnőtt a megbetegedések száma.

A betegség terjedésének megfékezése érdekében a brazil egészségügyi minisztérium "D-napot" hirdetett erre a szombatra. Ezen a napon az embereknek országszerte segíteniük kell a szúnyogok elleni küzdelemben azáltal, hogy kiszárítják a szaporodási helyeket. Emellett februárban egy új, dengueláz elleni vakcinával oltási kampányt indítottak az országban - írja az MTI.

A dengueláz sok fertőzöttnél nem okoz tüneteket, ezért feltehetően sokkal több a fertőzött, mint ahány estet jelentenek. A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a láz, izomgörcs és ízületi fájdalom. A súlyos eseteknek nagyjából egy százaléka vezet halálozáshoz.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés