Hirdetés

Szénné égett holttestek és teljes döbbenet az akkugyárban történt tragédia után

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Huszonkét ember vesztette életét hétfőn egy dél-koreai lítiumakkumulátor-gyárban keletkezett hatalmas tűzben, többségük kínai állampolgár, Dél-Korea történetének egyik legsúlyosabb ipari katasztrófájában.

Magyarországon is rengeteg a probléma a dél-koreai akkugyárakkal kapcsolatban. Botrány van SalgótarjánbanKomáromban és Gödön is.

Úgy tűnik, a probléma az anyaországban, azaz Dél-Koreában sem kisebb. Hétfőn huszonkét ember halt szörnyet egy dél-koreai akkumulátorgyárban keletkezett tűzben.

Több mint 100 ember dolgozott a gyárban, amikor a dolgozók robbanások sorozatát hallották a második emeletről, ahol lítiumion-akkumulátorokat vizsgáltak és csomagoltak - közölte Kim Dzsinjung tűzoltó a médiával. A hatalmas tűzvészben 22 ember vesztette életét, köztük 20 külföldi állampolgár - 18 kínai, egy laoszi és egy ismeretlen nemzetiségű - mondta.

Szénné égett holttestek

Hivatkozás másolása

"A holttestek többsége súlyosan megégett, így időbe telik majd azonosítani őket" - mondta, hozzátéve, hogy egy személyt még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Az első vizsgálatok szerint a tűz pillanatok alatt terjedt el, és a mérgező füst gyorsan elöntötte az üzemet és környékét - mondta Cso Szunho, a Kjonggi-i tűzoltóság vezetője.

"Fehér füst kezdett felszállni az akkumulátorgyár egyik részéből, és a hirtelen gyulladás miatt csak 15 másodperc kellett ahhoz, hogy az egész teret beborítsa" - mondta, hozzátéve, hogy mivel lítiumtűzről volt szó, a munkások oltási erőfeszítései nem jártak volna eredménnyel.

"Feltételezhető, hogy az áldozatok rövid idő alatt mérgező füstöt lélegeztek be, amelytől gyorsan és eszméletüket vesztették" - mondta.

Az AFP tudósítója látta, hogy tucatnyi tűzoltóautó állt sorban a gyár előtt, a mentők pedig hordágyakon hordták ki a kék takarókkal letakart holttesteket az épületből.

Eltorlaszolták a vészkijáratokat

Hivatkozás másolása

Jun Szogjol dél-koreai elnök zöld kabátot viselt, amelyet a legmagasabb tisztségviselők vészhelyzetekben szoktak felvenni, és hétfőn késő este ellátogatott a katasztrófa helyszínére, ahol védősisakban és maszkban járta körbe a szénné égett épületet, mielőtt üdvözölte a tűzoltókat a helyszínen.

Jun elnök elmondta, hogy úgy tűnik, hogy a gyárban "a gyúlékony anyagot a vészkijárat elé helyezték, így a dolgozók nem tudtak kimenekülni, és sokan meghaltak". Az elnök utasította a hatóságokat, hogy ellenőrizzék a hasonló, vegyi anyagokat kezelő gyárakat, és hozzanak "intézkedéseket annak érdekében, hogy az ilyen balesetek ne ismétlődhessenek meg".

A lítium égése

Hivatkozás másolása

A hatalmas gyár második emeletén becslések szerint 35 ezer elemcellát tároltak, más helyiségekben pedig további elemeket - közölte a tűzoltóság. A holttesteket ezen a területen találták meg. A lítium akkumulátorok magas hőfokon és gyorsan égnek, és a hagyományos tűzoltási módszerekkel nehéz megfékezni őket.

"A további robbanásoktól való félelem miatt kezdetben nehéz volt bejutni" az épületbe - mondta a már idézett tűzoltó, Kim, aki a mentési műveletet ismertette. "Mivel lítiumakkumulátor-gyártóról van szó, (megállapítottuk), hogy a vízzel való permetezés nem oltja el a tüzet, ezért (száraz homokot használtunk)" - tette hozzá.

A lítiumakkumulátor-gyár az Aricell, egy dél-koreai vezető akkumulátorgyártó tulajdonában van. A fővárostól, Szöultól délre, Hwaseong városban található.

Az Aricell anyavállalatának, az S-connectnek a részvényei a hétfői zárásig több mint 20 százalékkal zuhantak a szöuli tőzsdén. Az S-connect az Aricell 96 százalékát birtokolja.

A lítium akkumulátorokat a laptopoktól kezdve az elektromos járművekig rengeteg mindenben használják, de rendkívül robbanásveszélyesek lehetnek, ezért például a légitársaságok szigorú szabályokat írnak elő az ezeket tartalmazó eszközök ellenőrzésére.

Zárják be az ablakokat!

Hivatkozás másolása

A Yonhap által a tűz kitörése után megosztott képeken hatalmas, szürke füstfelhők emelkedtek az ég felé a gyár fölött, az épület belsejében pedig narancssárga lángok csaptak fel.

Miközben a tűz lángolt, a hatóságok egy sor figyelmeztetést küldtek ki a lakosoknak, hogy maradjanak otthonukban. "A gyár tüze miatt sok a füst. Kérjük, figyeljenek a biztonságra, például tartózkodjanak a kijárattól" - állt az egyik SMS-ben küldött figyelmeztetésben. "Gyári tűz. Kérjük, kerüljenek a környező utakra, a közelben tartózkodó polgárok pedig zárják be az ablakokat" - állt egy másikban.

Dél-Korea jelentős akkumulátorgyártó, többek között nagyhatalom az elektromos járművekben használt akkumulátorok gyártásában. Az ottani akkumulátorgyártók világszerte ellátják az elektromos járművek gyártóit, köztük a Teslát is.

A tűz az elmúlt évek egyik legsúlyosabb dél-koreai gyárkatasztrófája. Korábban a legsúlyosabb vegyi üzemi baleset 1989-ben történt a Dél-Csolla tartománybeli Joszu városában a Lucky Chemical gyárban, amely 16 halálos áldozatot és 17 sérültet követelt.

2011-ben a délkeleti Ulszan városában lévő HDC Hyundai EP üzemében három munkás halt meg benzingőz-robbanásban, 2012-ben pedig nyolc ember vesztette életét, miután felrobbant egy vegyi oldószeres hordó az LG Chem üzemében, a központi Cshongdzsu városában - jelentette a Yonhap.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés