Hirdetés

Gyászol a filmvilág, elhunyt a dadogó király életét megfilmesítő Oscar-díjas író

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

86 éves korában elhunyt David Seidler, akit leginkább A király beszéde című Oscar-díjas film írójaként ismerhetünk.

A londoni születésű forgatókönyvíró – aki maga is dadogott – vitte a filmvászonra VI. György király beszédhibájának leküzdéséről szóló igaz történetét.

A 2010-es film főszereplője Colin Firth volt, aki a dadogó király megformálásáért a legjobb színésznek járó BAFTA- és Oscar-díjat is elnyerte – adta hírül a BBC.

A londoni születésű forgatókönyvíró – aki maga is dadogott – vitte a filmvászonra VI. György király beszédhibájának leküzdéséről szóló igaz történetét.

Seidler állt a film színpadi adaptációja mögött is, amelyet 2012-ben mutattak be a West Enden.

A 2011-es Oscar-díját „a világ összes dadogó emberének” ajánlotta – és akkor megköszönte II. Erzsébet királynőnek, hogy „nem küldött a Towerbe az b betűs szó használata miatt”. Seidler menedzsere, Jeff Aghassi megerősítette a BBC-nek, hogy szombaton elhunyt a forgatókönyvíró.

A király beszéde című Oscar-díjas film főszereplője Colin Firth volt
A király beszéde című Oscar-díjas film főszereplője Colin Firth volt Fotó: youtube.com

„David azon a helyen volt, amit a világon a legjobban szeretett – Új-Zélandon – és azt csinálta, ami a legnagyobb nyugalmat adta neki, ami a legyezőhorgászat volt” – mondta Aghassi.

„Ha megadatott volna a lehetőség, pontosan úgy, ahogyan ő írta volna meg”.

Az 1937-ben született Seidler a második világháború idején költözött az Egyesült Államokba. A Cornell Egyetemre járt, ahol barátságot kötött Thomas Pynchon amerikai íróval.

Az LA Times szerint Seidler korai szórakoztatóipari munkái közé tartozott a japán szörnyfilmek fordításának szinkronizálása, majd az 1960-as évekbeli Adventures of the Seaspray című sorozattal tört be a televíziózásba.

Karrierje során Seidler további projekteket írt, többek között a The King And I, a Quest For Camelot és animációs gyermekmusicaleket.

Seidler első Writers Guild-díját az 1988-as Onasszisz görög hajómágnásról szóló életrajzi filmért nyerte el, amelynek főszereplője Raul Julia volt.

Ő írta Francis Ford Coppola 1988-as Tucker, az autóbolond című vígjátékát is.

De a Király beszéde volt az, amiről a leginkább ismert volt. A cselekmény VI. György király súlyos dadogásának leküzdését és Lionel Logue beszédterapeutával való váratlan barátságát követi nyomon a második világháborút megelőzően.

2011 februárjában Seidler két BAFTA-díjat kapott, hónapokkal később pedig Humanitas-díjat vehetett át munkájáért.

„Magamról írtam”

 – mondta Seidler a BBC-nek egy 2011-es interjúban.

Aghassi kiemelte, hogy A király beszéde színpadi változatát „több mint féltucatnyi nyelvre” fordították le, köztük olaszra, japánra és spanyolra is. A darabot négy kontinensen játszották – tette hozzá, kiemelve, hogy a Broadwayre való feljutását a koronavírus-világjárvány szakította félbe 2020-ban. „David az élet, a szerelem, a veszteség és az újjászületés tanulságaira összpontosított” – fogalmazott Aghassi.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés