Hirdetés

Horrorisztikus történet: egy prágai kórház tévedésből abortuszt hajtott végre egy rutinvizsgálatra érkező nőn

Virág Sára portré Virág Sára

Összekevert két ázsiai származású nőt egy prágai kórház, ezért azon a páciensen hajtották végre az abortuszt, aki csak egy rutinvizsgálatra érkezett az intézménybe. 

A prágai Bulovka egyetemi kórházban összekevertek két ázsiai származású pácienst, és ezért egy egészséges terhes nőn hajtottak végre terhességmegszakítást. Mindkét nő Csehországban él. A két nő egyszerre érkezett meg a kórházba és egyszerre történt meg a felvételük is, az egyik azonban csak egy rutinvizsgálatra, a másik pedig méhtisztításra jött – írja a New York Post

A küret eredetileg ugyan nem abortuszra szolgál, hanem más nőgyógyászati problémákat kezelnek vele, de abortuszra is lehet alkalmazni, a beavatkozás elvégzése pedig határozottan okozhat vetélést. 

A tragédia ezután történt, a kórház személyzete ugyanis összekeverte a két nőt, és ez fel sem tűnt senkinek. 

A kórház szóvivője, Eva Stolejda Libigerová a CNN-nek megerősítette, hogy március 25-én valóban történt egy ilyen eset a kórház szülészeti osztályán. A szóvivő azt is elmondta, az eddigi vizsgálatok alapján azt állapították meg: a szörnyű mulasztást a szabályok figyelmen kívül hagyása és a dolgozók hanyagsága okozta. Az érintett dolgozókat felfüggesztették addig, amíg folyik a belső vizsgálat. 

Az üggyel kapcsolatban a cseh rendőrség is nyomozást rendelt el, az egyik nő ügyvédje pedig felvette velük a kapcsolatot. A sajtóban később megjelenő hírek szerint a rutinvizsgálatra érkező nő elé letettek egy nyilatkozatot, amit alá is írt, és állítólag ,,nem úgy tűnt, mint aki nem érti, amit aláírt vagy amit mondanak neki". 

A kórház szóvivője ezt az értesülést nem akarta kommentálni. A szülészeti osztály vezetője ugyan részben megerősítette ezt a hírt, de azt is mondta, a belső vizsgálat lezárultáig semmiféle részletbe nem bocsátkozhat. Egy ügyvéd szerint minimum egy tolmácsnak is jelen kellett volna lennie, hogy ne legyen félreértés az ügyben. A kórház saját bevallása szerint jogi és pszichológiai segítséget is biztosít a nőnek. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés