Hirdetés

Megszavazták, majd felfüggesztették a durva abortusztilalmat Dél-Karolinában

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Egy bíró leállította annak a törvénynek a végrehajtását, amely a legtöbb abortuszt betiltotta volna Dél-Karolinában.

A törvényjavaslat betiltja az abortuszt a terhesség körülbelül hatodik hete után – még mielőtt a legtöbb nő megtudná, hogy várandós. 

A republikánus törvényjavaslatot el is fogadták a héten, ám egy bíró, Clifton Newman most leállította a végrehajtást az állam legfelsőbb bíróságának felülvizsgálatáig - írja a BBC. A javaslat mellett egyébként 27 republikánus férfi szavazott, a szenátus 5 női tagja (ebből 3-an republikánusok) pedig ellene.

Az Egyesült Államok déli államainak többsége jelentősen megnyirbálta az abortuszhoz való jogot, mióta a Legfelsőbb Bíróság tavaly hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való országos jogot.

Dél-Karolina republikánus kormányzója, Henry McMaster sürgősségi indítványt nyújtott be, amelyben azt kérte, hogy az állam legfelsőbb bírósága gyorsítsa fel az ügyet.

A törvényjavaslat a legtöbb esetben azt követően tiltaná meg az abortuszt, hogy érzékelhető a magzat szívműködése, vagyis gyakorlatilag a hatodik héttől kezdődően.

Nemi erőszak és vérfertőzés esetén a 12. hétig lehet megszakítani a terhességet az új javaslat alapján, az orvosi sürgősségi esetek pedig kivételt jelentenek ezek alól.

Az államban eddig a betöltött 22. hétig volt lehetőség abortuszra.

Dél-Karolinát eddig az abortuszra törekvő nők utolsó törvényes bástyájának tekintették.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés