Hirdetés

A világ legnagyobb banki csalása miatt halálbüntetésre ítéltek egy vietnámi milliárdost

Virág Sára portré Virág Sára

Csütörtökön született meg az ítélet az egyik leghatalmasabb banki csalás ügyében, amit valaha látott a világ. A 67 éves vietnámi ingatlanfejlesztő, Troung My Lan halálbüntetést kapott azért, mert 11 év alatt szinte teljesen kifosztotta az ország egyik legnagyobb bankját. Az ítélet szigorúsága pontosan tükrözi a bűncselekmény komolyságát. 

A vietnámi Ho Si Minh bíróságán csütörtökön halálra ítélték a 67 éves ingatlanfejlesztőt, Troung My Lant. A nő 11 év alatt szinte teljesen kifosztotta az ország egyik legnagyobb bankját, ezzel a világ legnagyobb csalását követte el. Ez a szigorú ítélet igencsak ritka egy ,,fehérgalléros bűncselekményért", főleg ha nő az elkövető, ám épp ez bizonyítja az ügy súlyát. 

My Lant 44 milliárd dollárt vett fel a Saigon Kereskedelmi Banktól. Ebből 27 milliárd dollárt kellett volna visszafizetnie, amit nem tett meg, az ügyészek szerint pedig lehetetlen lesz behajtani az összeget. Többen azt rebesgetik, a halálbüntetés kiszabása is csak azért történt, hogy így ,,motiválják" a nőt, szolgáltassa vissza a hiányzó milliárdokat. A hagyományosan nem túl bőbeszédű állami média kivételt tett ebben az esetben: aprólékos módon beszámoltak az ügy minden részletéről. 

A gigantikus üggyel kapcsolatban 2700 ember tett vallomást, miközben 10 államügyész és 200 ügyvéd dolgozott rajta. Az összegyűjtött bizonyítékok 104 dobozt töltöttek meg, amelyeknek a súlya összesen hat tonna volt. 85 vádlottat állítottak bíróság elé, akik mindent tagadtak – írja a BBC. David Brown, az amerikai külügyminisztérium nyugalmazott tisztviselője úgy fogalmazott az üggyel kapcsolatban: soha nem volt még ekkora mértékű kirakatper a kommunista országban. 

A lap megjegyzi, ez a per volt eddig a leglátványosabb korrupcióellenes hadművelet, ami a kommunista párt főtitkárának, Nguyen Phu Trong-nak a fejéből pattant ki. A tisztségviselő attól tart, az elharapózó korrupció miatt akkorára duzzad a népharag, hogy ez veszélybe sodorhatja a kommunista párt hatalmát. Trong 2016-ban kezdett bele a tisztogatásba. Azóta két elnököt és két miniszterelnök-helyettest kényszerítettek lemondásra, emellett tisztviselők százait fenyegették meg vagy börtönözték be. Most pedig az ország leggazdagabb nője is csatlakozott hozzájuk. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés