Hirdetés

Sokkoló felfedezés: hatalmas veszélyben lehetnek a koronavíruson átesett emberek

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Covid-19 a fertőzés után akár három évig is erős kockázata lehet a szívinfarktusnak és a stroke-nak - derül ki egy nagyszabású új tanulmányból.

A tanulmányt az Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című orvosi folyóiratban tették közzé szerdán. A tanulmány nagyjából negyedmillió ember orvosi feljegyzéseire támaszkodott, akiket a UK Biobank nevű nagy adatbázisba vettek fel.

Ezen az adathalmazon belül a kutatók több mint 11 000 olyan embert azonosítottak, akiknek a Covid-19 pozitív laboratóriumi tesztje 2020-ban dokumentálva volt az orvosi nyilvántartásban; közülük közel 3000-et kórházba szállítottak a fertőzéseik miatt. Összehasonlították ezeket a csoportokat az ugyanabban az adatbázisban szereplő több mint 222 000 másik olyan személlyel, akiknél ugyanebben az időszakban nem volt a Covid-19 fertőzés feltüntetve a kórtörténetükben - írja a CNN.

Azoknál az embereknél, akik 2020-ban kapták el a Covidot, mielőtt elterjedtek volna a fertőzést tompító vakcinák, a betegségük után közel három évvel kétszer nagyobb volt a kockázata egy súlyos szíveseménynek, például szívinfarktusnak vagy stroke-nak, illetve a halálnak, mint azoknál, akiknek a tesztje nem volt pozitív - állapította meg a tanulmány.

Ha valaki kórházba került a fertőzés miatt, ami súlyosabb esetre utal, a súlyos szívesemény kockázata még nagyobb - több mint háromszor nagyobb - volt, mint azoknál, akiknek nem szerepelt a Covid az orvosi nyilvántartásában.

Mi több, azoknál az embereknél, akiknek kórházi kezelésre volt szükségük, a Covid ugyanolyan erős kockázati tényezőnek tűnt a jövőbeli szívroham és stroke szempontjából, mint a cukorbetegség vagy a perifériás artériás betegség, vagy PAD.

Egy tanulmány becslése szerint 2020 májusa és 2021 áprilisa között több mint 3,5 millió amerikai került kórházba a Covid miatt.

A Covid-19-re jellemző megállapítás

Hivatkozás másolása

A tanulmány szerint a fertőzésből eredő megnövekedett szívkockázat idővel nem csökkent.

"Nincs jele a kockázat csökkenésének" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Stanley Hazen, aki a Cleveland Clinic kardiovaszkuláris és anyagcsere-tudományi osztályának elnöke. "Ez tulajdonképpen az egyik legérdekesebb, szerintem meglepő eredmény".

"Ez a megállapítás szembetűnő, és úgy tűnik, hogy csak a Covid-19-re jellemző" - mondta Dr. Patricia Best, a minnesotai Rochesterben található Mayo Clinic kardiológusa, aki nem vett részt a kutatásban.

"Egy ideje már tudjuk, hogy a fertőzések növelik a szívroham kockázatát, így ha valaki influenzás, ha bármilyen fertőzést kap... legyen az bakteriális vagy vírusos, az növeli a szívroham kockázatát"

- fogalmazott Best. "De ez általában elég gyorsan elmúlik a fertőzés után. Ez csak egy ilyen nagy hatás, és szerintem ez csak azért van, mert a Covid annyira más, mint néhány más fertőzés" - tette hozzá a szakember.

A tanulmányban részt vevő kutatók azt mondják, hogy nem tudják pontosan, miért van a Covidnak ilyen nyilvánvalóan hosszan tartó hatása a szív- és érrendszerre.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a koronavírus képes megfertőzni az erek falát bélelő sejteket. A vírust az artériákban kialakuló ragacsos plakkokban is megtalálták, amelyek megrepedhetnek, és szívrohamot, illetve agyvérzést okozhatnak.

"Lehet, hogy a Covid valamit tesz az artériák falával és az érrendszerrel, ami tartósan károsodik, és idővel csak folytatódik" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Hooman Allayee, a Dél-kaliforniai Egyetem Keck School of Medicine biokémia és molekuláris genetika professzora.

Allayee szerint a munkaelméletük az, hogy a Covid destabilizálhatja az artériák falában kialakuló plakkokat, amelyek így hajlamosabbá válhatnak a felszakadásra és a vérrögképződésre.

Néhány védőfaktor

Hivatkozás másolása

Allayee és végzős hallgatója, James Hilser közelebbről megnézték, hogyan okozhatja a Covid ezt a hosszú távú problémát a szervezetben.

Azt vizsgálták, hogy a szívbetegségek ismert genetikai kockázati tényezőivel vagy a Covid-fertőzésre való fogékonysággal összefüggő génváltozásokkal rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel kapnak-e szívrohamot vagy stroke-ot, vagy halnak-e meg, miután Covid miatt kórházba kerültek, mint mások. De nem így volt.

A kutatók szerint a vércsoport szerinti különbségtétel mutatkozott.

A kutatók már eddig is tudták, hogy bizonyos nem 0-ás vércsoportú - A, B vagy AB - embereknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Úgy tűnik, hogy a vércsoport szerepet játszik abban is, hogy valaki milyen valószínűséggel kapja meg a Covidot. Úgy tűnik, hogy a 0-ás vércsoportú emberek itt is védettek egy kicsit.

Az új tanulmányban az 0-ás  vércsoportú embereknél, akiket Covid miatt kórházba szállítottak, nem volt olyan magas a szívroham vagy a stroke kockázata, mint az A, B vagy AB vércsoportúaknál. De ez nem jelenti azt, hogy ők biztonságban voltak, mondta Hazen: "Náluk még mindig magasabb volt a szívroham és a stroke kockázata, de a vércsoportjuk csak egy újabb változó volt, amelyet figyelembe kellett venni".

A kutatók úgy vélik, hogy a vércsoportot kódoló gén szerepet játszhat a szívinfarktus és a stroke megnövekedett kockázatában a Covid után, de még nem tudják pontosan, hogyan.

A tanulmányban volt néhány reményteljes hír is. Azoknál a Covid miatt kórházba került embereknél, akik alacsony dózisú aszpirint is szedtek, nem nőtt a későbbi szívroham vagy stroke valószínűsége. Ez azt jelenti, hogy a kockázat csökkenthető.

"A szívbetegségek és a szív- és érrendszeri események még mindig az első számú gyilkosok a világon" - mondta Hazen. Hozzátette azt is, hogy amikor betegeket fogad, most már mindenképpen rákérdez a Covid-előzményekre is.

"Ha valaki elkapta a Covidot, különösen oda kell figyelnünk arra, hogy mindent megtegyünk a szív- és érrendszeri kockázat csökkentése érdekében" - jelentette ki Hazen. Mint mondta, ez magában foglalja a vérnyomás és a koleszterinszint ellenőrzését, és esetleg a napi aszpirin szedését.

A tanulmány nem vizsgálta a Covid-19 elleni védőoltás hatását az egyén szív- és érrendszeri kockázatára, de Hazen gyanítja, hogy az védő hatású lenne, mivel a védőoltások általában megakadályozzák, hogy a Covid-fertőzés súlyosabbá váljon.

A tanulmány nem vizsgálta azt sem, hogy az ismételt Covid-fertőzések még nagyobb egészségügyi kockázatokkal járhatnak-e, ahogy azt egyes kutatások megállapították.

„Hazen szerint mindazonáltal mindenkinek, aki Covid miatt került kórházba - függetlenül attól, hogy beoltották-e vagy sem -, figyelnie kell a kockázatokra és szövődményekre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés