Hirdetés

Több évtizedre rácsok mögé zárják a titkos CIA adatokat kiszivárogtató pedofil tisztviselőt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

40 év börtönbüntetésre ítéltek egy volt CIA-tisztet, amiért titkosított hackereszközöket szivárogtatott ki a Wikileaks nevű informatikai platformnak.

A tárgyaláson Joshua Schulte-t gyermekbántalmazásról készült képek birtoklásában is bűnösnek találták.

Az ügyészek azzal vádolták a férfit, hogy szivárogtatta ki a CIA "Vault 7" nevű eszközeit, amelyek lehetővé teszik a hírszerzők számára az okostelefonok feltörését és lehallgató eszközként való használatát - írja a BBC.

A 35 éves Schulte 2017-ben mintegy 8761 dokumentumot osztott meg a Wikileaksszel, ami a CIA történetének legnagyobb adatszivárgását jelenti - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Bár mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, de a különböző vádpontok miatt három külön szövetségi tárgyaláson, 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban is elítélték New Yorkban. Csütörtökön kémkedés, számítógépes hackelés, a bíróság megsértése, az FBI-nak tett hamis vallomás és gyermekbántalmazásról készült képek birtoklása miatt ítélték el.

"Joshua Schulte elárulta hazáját azzal, hogy az amerikai történelem legpimaszabb, legszörnyűbb kémkedési bűncselekményeit követte el"

- mondta Damian Williams amerikai ügyész. A tárgyaláson megosztott bizonyítékok szerint Schulte szoftverfejlesztőként dolgozott a Cyber Intelligence Központban, amely terrorista szervezetek és külföldi kormányok elleni kiberkémkedést folytat.

Az ügyészek szerint 2016-ban ő továbbította a lopott információkat a Wikileaksnek, majd hazudott az FBI ügynököknek a kiszivárogtatásban játszott szerepéről. A feltételezések szerint egy munkahelyi vita miatti düh motiválta.

Schulte küzdött a határidők betartásával, és Michael Lockard helyettes amerikai ügyész szerint az egyik projektje olyan nagy késésben volt, hogy kiérdemelte a "Sodródó határidő" becenevet.

A Wikileaks 2017-ben kezdte el közzétenni az aktákból származó titkos adatokat.

A kiszivárogtatás az ügyészek szerint "azonnal és mélyen károsította a CIA azon képességét, hogy külföldi hírszerzési információkat gyűjtsön Amerika ellenfelei ellen; közvetlenül veszélyeztette a CIA személyzetét, programjait és eszközeit; és több százmillió dollárjába került a CIA-nak".

Az FBI a WikiLeaks adatainak közzététele után többször is kihallgatta Schulte-t, aki tagadta a felelősségét.

Lakásának átkutatása során - az ügyészek szerint - később "több tízezer, gyermekekről készült pornográf képeket" találtak.

Hozzátették, hogy letartóztatása után Schulte megpróbált további információkat továbbítani. Becsempészett a börtönbe egy telefont, amelyen megpróbált egy riporternek információkat küldeni a CIA kibercsoportjairól, és Jason Bourne, egy kitalált hírszerző ügynök neve alatt olyan tweeteket fogalmazott meg, amelyek a CIA kibereszközökről szóló információkat tartalmaztak.

A férfit 2018 óta tartják rácsok mögött.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés