Hirdetés

Válságos állapotban van Julian Assange

Morvay Péter portré Morvay Péter

Náthával kezelik a súlyos Covidos Julian Assange-t, felesége szerint válságos az állapota.

A Wikileaks alapítójának a múlt héten lett pozitív a Covid-tesztje a börtönben. A 24 órás magánzárkában tartott jogvédő azonban csak influenza gyógyszert kapott az első napokban, így állapota gyorsan romlott.

Assange felesége szerint a következő 24-48 óra „sorsdöntő” lesz a férfi számára.

Az ausztrál származású aktivistát jelenleg a délkelet-londoni Belmarsh börtön ultrabiztonsági részlegében tartják fogva közel három éve, azóta, hogy el kellett hagynia Ecuador londoni nagykövetségét, miután megtagadták tőle a menedékjogot.

Assange azóta harcol azért, hogy elkerülje kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol kémkedés vádjával akár 175 év börtönbüntetés várhat rá.

Az aktivista egészségi állapota már a Covid-fertőzés előtt sokat romlott az utóbbi időben, miután teljes elszigeteltségben tartják, és levegőre sem engedik ki a börtönben.

Az aktivista támogatói azonban nem feledkeztek el róla. Szombaton több mint ötezren alkottak emberi láncot a londoni parlament körül, hogy tiltakozzanak az embertelen fogva tartási körülmények és a kiadatás ellen.

Az Egyesült Államok összesen 18 vádpontban emelt vádat Assange ellen. 

Azzal vádolják, hogy bizalmas katonai iratokat és diplomáciai táviratokat tett közzé, amelyek egy részét az amerikai hadsereg egykori hírszerző tisztje szivárogtatta ki neki.

Kémkedésért összevontan akár 175 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Assange támogatói szerint azonban a kiszivárogtatásával a sajtó- és információs szabadságot védelmezte, amikor a feltárta a terrorizmus elleni háború részeként az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által elkövetett háborús bűnöket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés