Hirdetés

CIA igazgató: saját parancsnokai követelik a Hamász vezetőjétől hogy vessen véget a gázai háborúnak

Virág Sára portré Virág Sára

A CIA vezetője szerint egyre nagyobb nyomás helyezedik a Hamász vezetőjére a saját parancsnokai részéről, hogy minél előbb fejezze be a gázai háborút. 

A CIA értékelése szerint egyre komolyabb nyomást helyeznek a saját katonai parancsnokai a Hamász gázai vezetőjére, Yahya Sinwarra annak érdekében, hogy fogadja el a tűzszüneti megállapodást és vessen véget az Izraellel vívott háborúnak, jelentette ki Bill Burns, a CIA igazgatója egy zárt ajtós konferencián az egyik résztvevő szerint. Sinwar, az október 7-én elkövetett brutális mészárlás kitervelője a saját halála miatt egy cseppet sem aggódik, de egyre többen őt teszik felelőssé a mérhetetlen gázai szenvedés miatt – fogalmazott Burns. 

Az amerikai hírszerzés tisztviselői szerint Sinwar jelenleg a szülőhelye, a gázai Khan Younis alatti alagutakban rejtőzik, és rajta áll vagy bukik, hogy a Hamász elfogadja-e a tűzszüneti megállapodást – írja a CNN. A CIA-igazgató szerint az elmúlt két hétben jelentősen megnőtt az elégedelenség még a Hamász tagjai között is, akik kezdenek belefáradni a harcba. Burns mindezt az Allen & Company éves nyári elvonulásán mondta el az idahói Sun Valley-ben, a CIA azonban nem kívánta kommentálni az értesüléseket. 

Burns nemrég tért haza egy közel-keleti látogatásáról, amelynek a béke kicsikarása lett volna a célja, és úgy fogalmazott, igencsak törékeny, de valóságosabb lehetőség áll most előttük a békére, mint eddig korábban bármikor. Eközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre szintén hatalmas nyomás nehezedik, hogy hozza haza végre az összes izraeli túszt. Rendszeresen vonul több ezer tüntető Tel-Aviv utcáin, azt követelve, hogy a kormány a háborúzás helyett inkább a túszok hazahozatalára koncentráljon. 

Izrael gázai hadjárata közel 40 ezer palesztin civilt ölt meg, emellett további ezrek tűnhettek el a romok alatt, százezrek pedig éheznek és nyomorognak. Az amerikai tisztviselők szerint Sinwar már nem akar uralkodni Gáza felett, és mind Izrael, mind pedig a Hamász aláírt egy "ideiglenes kormányzási" tervet, amely a tűzszünet második szakaszában lépne életbe, a lényege pedig, hogy egyikőjük sem irányítja Gázát. Korábban az AP hírügynökség is arról számolt be, hogy a Hamász tagjai egyre határozottabban szeretnék elérni, hogy véget érjen a gázai háború. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés