Hirdetés

Vitézy Dávid is megszólalt a budapesti olimpiáról

Nap Híre portré Nap Híre

Mint azt a naphire.hu is megírta, Karácsony Gergely a minap közölte, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság felkérésére során a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti, hogy a főváros vegyen részt egy majdani budapesti olimpia megrendezésére irányuló gondolkodásban. Péntek reggel Vitézy Dávid bejelentette, hogy részt fognak venni a közös gondolkodásban. 

"A Podmaniczky Mozgalom fővárosi frakciója óvatosan és világos feltételekkel támogatja a kölcsönös tájékozódás megkezdését, így ha a Közgyűlés a folyamat megindítása mellett dönt, részt fogunk venni ebben a közös gondolkodásban. Tesszük ezt azért, mert világos elképzeléseink és kemény feltételeink vannak arra vonatkozóan, hogy milyen esetben merülhet fel egyáltalán, hogy Budapest olimpiát rendezzen" - írta Vitézy Dávid a Facebook-oldalán. 

Vitézy ugyanakkor kitért arra is, hogy a főváros fejlődése az elmúlt években megrekedt és alapvető fejlesztések maradnak el, miközben sorra hagynak le minket a régiós nagyvárosok. "Sokkal több van ebben a városban, mint amit ma látunk, és minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy ezt kiaknázzuk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy csak olyan olimpiát tudnak elképzelni, amelynek eredményeként Budapest forrásai bővülnek, és nem szűkülnek.

Szerinte a jelenlegi kormányzati Budapest-politika, amely "közberuházások leállításáról, források elvonásáról és kulturális intézmények elköltöztetéséről szól" összeegyeztethetetlen egy olimpia megrendezésével és "ezt meg kell haladnunk." Vitézy Dávid csak olyan olimpiát tud elképzelni, ami segít megoldani a város alapvető közlekedési problémáit, és ami a belváros mellett a külső kerületeket is bevonja a fejlesztésekbe. Olyat, ami megfizethető lakhatást, új zöldfelületeket, új elővárosi vasutat és héveket, minőségi közterületeket, új sétányokat, és régóta szükséges egészségügyi fejlesztéseket teremt, nem pedig újabb stadionokat. 

Kitért arra is, hogy azért is vesznek részt a közös gondolkodásban, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új kiválasztási rendjében ez még semmilyen elköteleződést nem jelent. Az olimpiai bizottság által kezdeményezett folyamat során egyértelművé válhat, hogy milyen feltételekkel rendezhetne olimpiát Budapest, milyen garanciákat vállal a kormány ennek kapcsán a főváros fejlesztésére, és kiderülhet, hogy a NOB szerint Budapest egyáltalán alkalmas-e a rendezésre. 

A bejegyzés végén Vitézy közölte, hogy az olimpiarendezés akkor lehetséges, ha a közös gondolkodás és munka eredményeként elkészülnek az alaposan kidolgozott tervek, lesznek hozzájuk források rendelve, világos garanciák és biztosítékok lesznek, és ha a budapestiek és az ország támogatja ezt a tervet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés